Mange gamle beredere

Hvert år får flere tusen nordmenn vannskader på grunn av gamle og utslitte varmtvannsberedere. Mange beredere er så gamle at de bør byttes, viser ny undersøkelse.

Ifølge Sintef er forventet levetid for en varmtvannsbereder i rustfritt stål på 20 år.

I en fersk spørreundersøkelse svarer 14 prosent at berederen deres er over 20 år gammel. Omregnet i antall husstander utgjør det anslagsvis i underkant av 300 000 boliger.

Ytterligere sju prosent har beredere som nærmer seg 20 år. Noen få svarer at berederen snart er 50 år gammel.

– En varmtvannsbereder holder i cirka 20 år før den bør skiftes ut fordi da kan pakninger ryke, og blandeventiler og varmekolbe har nådd sin pensjonsalder, sier rørlegger Frank Lekanger i Varme & Bad i Bodø.

Han er ikke overrasket over svarene i undersøkelsen.

– Når vi er ute hos folk, ser vi ofte eldgamle beredere som fortsatt humper og går. Folk flest tenker nok ikke over at de har en tikkende vannbombe i huset, sier han.

Han er likevel glad for at undersøkelsen viser at 55 prosent svarer at berederen deres er under 20 år gammel.

Store skader
Ifølge If Skadeforsikring har det vært mange store og stygge skadesaker på grunn av varmtvannsberedere de siste årene.

– Skadene blir størst i rom uten sluk, slik som kjøkken. Gamle beredere som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannstoppeventil kan føre til omfattende skader, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If.

Ofte merker man ikke lekkasjen før det er skjedd alvorlig skade. Det kan dryppe fra gamle beredere i ukesvis, og når man finner ut av det, kan gulvet være gjennomtrukket av vann.

– Hvis gulvet må rives opp blir ofte boligen ubeboelig i flere uker, og bor man i leilighet kan slike lekkasjer ødelegge flere leiligheter. Utbedringene kan derfor bli svært kostbare, sier Bratgjerd.

Spar tusenlapper
Ni av ti norske husstander har egen varmtvannsbereder, viser undersøkelsen YouGov har gjort for Varme & Bad. De som ikke har, er som regel tilknyttet boligsameier med felles varmtvannstank.

Hele 20 prosent vet ikke hvor gammel varmtvannsberederen i boligen er. Her er det en viss forskjell mellom kvinner og menn. 26 prosent av kvinnene vet det ikke, mens tilsvarende tall for menn er 15 prosent.

Det er flere grunner til å bytte bereder før den kneler. Ikke bare unngår du en lekkasje, du kan også spare strøm. Gamle varmvannsberedere er ofte dyre i drift.

– Den mest solgte varmtvannsberederen i Norge i dag har 35 prosent bedre isolasjonsevne enn eldre modeller. Redusert varmetap gjør at en familie kan spare flere tusen kroner på strømregningen på få år, sier Frank Lekanger i Varme & Bad Bodø Rørservice AS.

Så gamle beredere har vi:
Under 5 år: 19 prosent
5-15 år: 30 prosent
16-20 år: 7 prosent
21-40 år: 13 prosent
1 prosent svarer at berederen er 46-50 år.
Vet ikke: 20 prosent
Har ikke bereder: 10 prosent

(Undersøkelsen er gjort av YouGov for rørleggerkjeden Varme & Bad.)