Fluid Control

Fluid Control

Sted: Sola

Prosjekttype/bruk:
Nybygg, kontor/industri

Kontraktssum: 100 millioner kroner

Bruttoareal: 8.600 kvm

Byggherre: Sola Næringspark

Leietaker: Fluid Control

Totalentreprenør: Lothe Bygg

Teknisk totalentreprenør: DNF

Arkitekt: Plank Arkitekter

Rådgivere: RIB og RIBr: Multiconsult - Utomhusplan: Dimensjon Rådgivning

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Betongarbeider: Oltedal Golvstøp - Betongelementer: AS Betong, Block Berge Bygg og Hå Element - Betongsaging: Leikvoll - Stålarbeider: Trappeteknikk og Varhaug Bygg & Montasje - Taktekking: Sandnes Tak - Vinduer og dører: Time Aluminium - Systeminnredning: Moelven Nordia - Maler: Vatland & Sønn - Gulvlegger og tepper: Jæren Gulv - Murer: Murmester Jan Petersen - Traverskran: Datek Løfteteknikk - Branntetting: Thermax - Adgangskontroll: Sikring & Låseservice - Porter: Port-Teknikk - Byggevarer: Optimera - Maskinutleie: Naboen - Byggvask/ rent bygg: Polygon - Transport og mottak byggavfall: WestCo - Betongsaging/ kjerneboring: Lekvoll

Fluid Control har tatt i bruk et nybygg i Sola Næringspark i Sola kommune. Bygget er på 8.600 kvm, fordelt på 6.500 kvm industrihaller og en treetasjers kontordel på 2.100 kvm.

Tiltakshaver er Sola Næringspark AS. Bygget er tegnet av Plank Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Lothe Bygg AS. Kontraktssummen er ca 100 millioner kroner eks mva. Byggestart var i april 2011 og bygget stod ferdig etter 12 måneders byggetid.

Bygget inneholder 11 industrihaller, en transportkorridor på 120 meter, kontorer, kantine med 50 sitteplasser, undervisningsrom, møterom, trimrom, lobby og garderober. Leietakeren Fluid Control tilbyr høytrykksutstyr til aktører i olje- og gassnæringen.

Det ligger fem haller på den ene siden av denne transportkorridoren og seks haller på den andre. Den reduserer behovet for å gå gjennom hallene, noe som er viktig for sikkerheten til de ansatte. I en av hallene står det flere meter høye betongelementer som skal beskytte personer og utstyr ved trykktesting av utstyr. Trykktestingen utføres med vann med trykk på opp til 24.000 lbs. Spesielle arbeidsoperasjoner utføres i et eget bygg, kalt spolebygget, som ligger på gårdsplassen bak bygget.

De fleste kontorene er cellekontorer. I enden av kontoretasjene er det mindre kontorlandskap. I kontoretasjene ligger det også flere møterom og tekjøkken med sosiale soner.

Forbelastet
Sola Næringspark ligger nær Sola sentrum. Tomten er på ca 15 mål og er flat. Byggeleder Torleif Falk i Lothe Bygg forteller at grunnen består av gammel sjøsand og er forbelastet med et to til tre meter tykt lag med sprengsteinsmasser.

– Dette var et alternativ til peling. Vi har lagt radonduk under bygget.

Bygget har tilnærmet rektangulær form. Bærende konstruksjon består av betongelementer. De største elementene er 3 x 10 meter og er produsert av AS Betong og Hå Element AS. I kontordelen er det brukt hulldekker som etasjeskillere, produsert av Block Berge Bygg AS. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Kontordelen har lyse betongelementer der overflaten er børstet og polert. Hallene har gråmalte fasader. De har totalt 14 porter. Ved siden av portene er det store, ofte takhøye, glassfelt for å få lys inn i hallene. Utenfor hallene ligger det en oljeutskiller. Under et mindre bygg på tomten ligger det et fordrøyningsbasseng. Hovedinngangen ligger ut mot Sentrumsvegen i Sola sentrum. På denne siden av bygget ligger det en sykkelparkering og et felt med beplantning.

Det er flis på gulv i kantine og lobby. På kontorer og i korridorer er det tepper. Gulvene i hallen og transportkorridoren er stålglattet. Kontordelen har en kombinasjon av faste vegger og systemvegger. Det er systemhimlinger i kontorer og kantine. Alle våtrom er flislagte. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Deler av konstruksjonen ble tørket ut med rotoravfuktere. Bygget er ført opp etter Tek10. Hele bygget har universell utforming.

Varmepumpe
Prosjektingeniør Adrian Fosse Svendsen i Lothe Bygg sier at det er varmekabler for varmt vann i gulvet i lobbyen. Resten av bygget varmes opp med varmepumpe via ventilasjonsanleggene. Isolasjon i gulv, vegger og tak er i henhold til Tek10. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Det har solavskjerming med utvendige persienner mot sørvest. Mellom bygget og Sentrumsvegen er det ca 50 biloppstillingsplasser. Sorteringsgraden for byggavfall er 62 prosent.

Smertefri byggeprosess
Torleif Falk sier det har vært en fryd å føre opp bygget for Fluid Control.

– Byggeprosessen har gått helt smertefritt. Da aktiviteten var på topp var ca 50 bygningsarbeidere i arbeid på byggeplassen. Bygget er ført opp uten noen fraværsskader. Selv om vi i Lothe Bygg har spesialisert oss på å føre opp betongelementbygg er det alltid noe nytt å lære.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter