Pilestredet studenthus

Pilestredet studenthus

Sted: Pilestredet 36, Oslo

Prosjekttype:
Rehabilitering av studenthybler

BTA: 5.500 kvm

Byggherre: SiO Eiendom

Totalentreprise:
Georg Andresen & Sønner

Kontraktsum: 56 millioner kroner

Byggeledelse: Øyvind Moen

Arkitekt: Dyrø og Moen

LARK: In Situ

Rådgivere: Oppmåling: Oslo Opp-
måling - RIB forprosjekt: Stormorken og Hamre - RIB og teknisk Bl for byggherre (RIE): Sweco - Teknisk Bl for byggherre (RIV): Siv. ing. Erling Bjartnes - RIA: Rieber Prosjekt - RIE: Oslo Elprosjektering - RIV: Comfort Consult - RIBR: Venator - FDV: dok-it

Underentreprenører/leverandører: Riving: Rivtec - Byggheis: Ramirent - Stillas: Brenden & Co Stillasutleie - Rigg: Marbre Elektro - Ventilasjon: TK Ventilasjon - VVS: Oslo VVS Service - Elektro: El-Effekt - Innleie av tømrere/betongarbeidere: CBA Fagformidling - Taktetting: Icopal Tak - Branntetting og -isolering - Kaefer Construction - Lettak: Lett-Tak Systemer - Vinduer og terrassedører: NorDan - Innerdører: Swedoor JELD-WEN - Ståldører / branndører: Rapp Pyrotec - Tømmer: Nord Odal veggmontasje - Riving: RivTec - Mur- og pussarbeider: Stryken & Gulbrandsen - Stål: Stokke Stål - Carbonbånd: R. Bygg - Flis: Rolf Holm - Maler: Malermester Harald Askautrud - Rekkverk: GBS Produkter - Lås og beslag: Dorma Doors - Utomhusarbeider: Tranby - Boder: Troax - Innredning: Normark - Hvitevarer: Elkjøp Business - Sykkelboder: Haniss

Selv om studentbygget i Pilestredet ikke var mer enn 33 år gammelt, var det likevel et sterkt behov for om-
fattende ombygninger og oppgraderinger.

− Studentbygget Pilestredet 36 var lukket og dystert. Hyblene var trange og mørke med forholdsvis lite dagslys. Bygget var heller ikke tilpasset dagens krav til studenthybler, det var blant annet store bofellesskap som delte baderommene, forklarer arkitekt Lars Kittelsen i Dyrø og Moen Arkitekter.

– Derfor ble det lagt ned mye tid og ressurser for å finne de beste løsningene når det gjaldt nye arealløsninger og tekniske føringsveier. Det var en krevende skohornsprosjektering å gjøre de små hyblene om til langt mer morderne boenheter, sier Kittelsen.

Byggherre er Studentsamskipnaden i Oslo Eiendom (SiO Eiendom) som utvikler, drifter og forvalter en eiendomsmasse på ca 300.000 kvm i Oslo, primært studentboliger. Byggeledelsen i dette rehabiliterings- og ombyggingsprosjektet har Øyvind Moen AS hatt ansvaret for.

Mye arbeid – kort tid
Med Georg Andresen & Sønner (GAS) som totalentreprenør ble en fullstendig rehabilitering og modernisering satt i gang.

– Vi visste det var et svært komplisert oppdrag, med lave himlingshøyder og med mange vertikale føringsveier som griper inn i hvert bad. Både våtromsnormen og krevende lydkrav skulle oppfylles. Det innebar mye omfattende arbeid i hver hybel som skulle ferdigstilles på kort tid. Derfor forsøkte vi å komprimere så mye som mulig i de første etappene, ved å sette i gang arbeidet med stålkonstruksjonene samtidig som rivearbeider foregikk andre steder i prosjektet, sier prosjektleder i Georg Andresen & Sønner, Arne Hauge.

Med et eget gards- og bruksnummer har Hafslund Nett en stor trafostasjon i kjelleren under bygget. Den har påvirket driften, både når det gjelder lastbegrensninger og aksellast for kjøretøy, men kunne også utgjort en risiko ved eventuelle oversvømmelser eller lekkasjer.

Antall boenheter er nå færre enn de opprinnelige 156. På den annen side har alle 129 boenhetene nå moderne design og komfort, og fra 19 til 35 kvm store. Etter ombygging er det nå 27 toroms leiligheter, 54 ettroms og 12 bofellesskap med fire enheter. Poenget er at SiO nå kan tilby alle sine leietakere eget bad. Bofellesskapene deler kjøkken og stuer.

– Det er flere bad, men også helt andre tekniske krav til dem. Dekkekonstruksjonene var bare 200 mm tykke, og med dagens armeringskrav var det ikke mye å gå på når vi måtte foreta utsparinger. Ventilasjonsanleggene krever plass, og med et utgangspunkt på 2,40 mellom dekkene hadde vi ikke mye å gå på til føringer og påforinger på gulv, sier Hauge.

VA og ventilasjon fordeler seg gjennom vertikale sjakter til alle leiligheter. Unntaket er elføringer og svakstrøm som bruker korridorsoner som føringsveier.

– Utfordringene var å få de tekniske føringene gjennom et begrenset antall sjakter, og å få baderomshimlingen så høy som mulig, i kombinasjon med å få til tilstrekkelig utlufting. Fordelerskapene ble plassert i himlingene. Små baderom gjorde dette til et puslespill med mange krevende problemstillinger som stilte strenge krav til samarbeid og koordinering fra ue-ene våre. En detaljert rekkefølgeplan måtte følges punkt for punkt. Så har da også fremdriften vært utrolig god, med 129 plassbygde bad fra januar til april, påpeker Hauge.

Nye toppleiligheter
Over taket på sjuende etasje ble det lagt et tak over tak, som ga en trygg og sikker femdrift. Sjuende etasje ble utvidet med nytt teknisk rom for ventilasjon foruten å gi plass til leiligheter. I tillegg ble det bygget en føringssone over sjuende etasje som hovedsakelig ga plass til ventilasjonskanaler som derfra forgrenet seg ned til vertikale sjakter. Her var det tidligere fellesarealer og biljardrom, men slike fasiliteter er det kun i få tilfeller lenger et behov for. Etter karbonforsterking av dekket for å unngå forandringer i grunnstrukturen, ble det etablert boenheter også her oppe i sjuende etasje; seks attraktive ettroms og to toroms leiligheter. Her har alle hver sin takterrasse, med upåklagelig utsyn over byen.

Akustikk
Lydforholdene var tidligere ikke optimale, med tynne vegger og tverrforbindelser via sjaktene som transporterte lyd mellom enhetene. Mellom leilighetene var det hovedsakelig betongvegger. Ut mot korridorene var det teglvegger som fikk en påforing på innsiden, og puss på korridorsiden. På baderomsgulvene er det nederst lagt trinnlydsmatter Damtec Estra, PE-folie, påstøp med varmekabler, toppmembran og til slutt fliser. Våtromsnormen, plass til tekniske føringer og brannforskrifter bidro til at himlingshøyden ble «spist opp», og som til slutt ble redusert til 2,15 meter.

Den eksisterende teglfasaden er beholdt, men alle vinduer er byttet ut. Det er lagt inn vertikale glasslisser fra gulv til tak som sammen med de pågående utomhusarbeidene bidrar til en vesentlig karakterendring av hele bygget.

Pocketpark
Utomhus er de grå og usjarmerende betongmurene revet. I stedet kommer en «pocketpark» mot Pilestredet med hevet gressareal kantet av cortenstål og en rekke av trær. Utebenkene og betongstolene som kommer på plass, vil invitere til bruk. Det er også felt ned LED-belysning, og en bred granittrapp mot vest vil binde sammen tomtas to nivåer.

– SiO forvalter bygg som er vesentlig eldre enn Pilestredet 36 som er fra 1978, men her fikk vi etter hvert flere og flere uforutsette og store vedlikeholdsutgifter. Det ble ganske klart at noe måtte gjøres. De dyptgripende tiltak som nå er utført vil gi studentene vesentlig bedre og langt mer moderne boforhold, sier Tørnquist i SiO.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter