Behind Living

Behind Living

Sted: Rådalslien, Bergen

Prosjekttype/bruk: Nybygg, bolig

Bruttoareal: 6.400 kvm

Byggherre: Behind Living

Totalentreprenør: FM Strand

Arkitekt: Og Arkitekter

Rådgivere: RIB: Holst & Valen - RISanitær: Miljøconsult - RIVent: FBT Ventilasjon - RIE: Bergen Elteknikk - RIAku: Kilde Akustikk - RIGeo: Sweco - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører/leverandører: Graving: Fyllingen Maskin - Rassikring byggeplass: Wimo Fjellsikring - Betongarbeider: HL-Bygg - Gulvstøp: Industrigulvspesialisten - Fasade og rekkverk: RindeRekon - Stålsøyler: Børø Stål - Taktekking: Protan - Glass- og alu.arbeider: Gjesdal Aluminium - Tømrer: Byggmester Markhus - Maler: Malermester Røed - Mur, puss og flis: Format Mur og Flis - VVS-sanitæranlegg: Oras - Elektro: Bergen Elteknikk - Ventilasjon: FBT Ventilasjon - Branntetting: Kaefer Construction - Porter: Windsor Door - Kjøkken og garderobe: HTH Kjøkkenforum Bergen - Parkett, dører og listverk: Format Gulv og Interiør

Behind Living er et særpreget boligprosjekt med 64 leiligheter og sju rekkehusenheter som ligger i Rådalslien i Bergen.

Navnet er valgt fordi prosjektet ligger rett ovenfor møbelbutikken Living i Laguneparken.

71 enheter
Tiltakshaver er Behind Living AS. Byggene er tegnet av Og Arkitekter AS. Assisterende prosjektleder Tommy Hornes i totalentreprenøren FM Strand AS forteller at byggene har en brutto gulvflate på 6.400 kvm. Byggestart var i oktober 2010. Innflytting skjer i juni i år.

Leilighetsbygget ligger bakerst på tomten og rekkehusenhetene foran. Det går en gate med beplantning mellom de to byggene. De 64 leilighetene er tilknyttet fire oppganger og har heis fra parkeringsanlegget. Rekkehusenhetene har tilkomst fra gaten mellom byggene.

Boligene er fra 55 til 140 kvm. Salgssum varierte fra 1,6 til 6,5 millioner kroner. Tommy Hornes sier boligene har høy standard og hadde gode tilvalgsmulig-
heter. For å utnytte tomten best mulig er boder plassert i bakkant av bygget i første og andre etasje. Alle boligene har kabel-TV fra Canal Digital. Solforholdene er gode. Alle boligene har egne terrasser eller balkonger. Toppleilighetene har egne takterrasser. Det har også en av rekkehusenhetene. Selv om boligene er oppført etter Tek97 har de fleste livsløpsstandard. I parkeringsanlegget er det 77 biloppstillingsplasser reservert for boligene og 18 gjesteplasser. Det er kort avstand til Laguneparken, barnehage, skole og offentlig kommunikasjon.

Fjellet sikret
Tomten i Rådalslien skråner kraftig mot vest. Byggene ligger på en dels naturlig og dels utsprengt hylle. Fjellsiden bak leilighetsbygget er sikret med bolter og nett. Grunnen består av fjell.

Byggene er tilnærmet rektangulære. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Takene er flate, isolerte og tekket med folie. Deler av taket på leilighetsbygget bæres av et Q-dekke. Fasadene er kledd med hvite aluminiumsplater. Rundt de store vinduene eller rundt deler av fasadene er det omramminger i gult eller oransje. Leilighetene har parkett på gulv, helflisete bad, vegger av gips og stålstender og faste gipshimlinger. Vinduene er i aluminiumskledd tre. Det er brukt selvrensende glass der det er vanskelig å komme til for renhold.

Leilighetene har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er 20 cm isolasjon i veggene (samt et fem cm sjikt for tekniske føringer) og 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,2. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning.

Krevende prosjekt
Tommy Hornes sier at prosjektet har hatt tre store utfordringer.

– Det var krevende å sikre fjellet bak bygget. Siden tomten er trang har transport og logistikk vært utfordrende. I tillegg har kravene til nøyaktighet vært meget høye, spesielt i heissjakter og de mange vinklene på bygget. Vi har lært mye om fjellsikring og kompliserte grunnforhold og om logistikk og koordinering i dette prosjektet. Hver mandag har vi hatt møter der vi har koordinert den kommende ukens arbeid. Det var mellom 60 og 70 arbeidere her da aktiviteten var på topp. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader.

Et bygg med humor
Sivilarkitekt Petter Tenold i Og Arkitekter forteller at prosjektet i utgangspunktet var en utbyggerkonkurranse hvor han laget skisseprosjektet som ble presentert.

– Når jeg startet på konkurransen ville jeg lage et mest mulig oppløst volum med ett litt annerledes uttrykk enn man mange ganger ender opp med. Jeg var lei av firkantede volumer med inntrukket øverste etasje som har vært i serieproduksjon i en årrekke. Samtidig ville jeg ha inn litt humor i arkitekturen. Jeg ville rett og slett lage et litt annerledes bygg. Utgangspunktet for konseptet var et tenkt familiebilde med personer i varierende høyde. I front lå det en person som dannet et lavere leilighetsbygg. Skisseprosjektet ble tegnet ut etter disse rammene og vi vant konkurransen. Etter konkurransen har prosjektet blitt tegnet om og tilpasset markedet. Den lave blokken i fronten har fått et helt annet uttrykk enn den hadde i utgangspunktet, men hovedblokken har fremdeles det uttrykket som var tenkt. Blokken varierer i høyde og følger åskammen som den ligger inn mot. Rammen rundt de store glassflatene i toppen markerer ansiktet til «familien Blom» som de en gang het. Jeg håper familien blir godt mottatt oppe i Rådalslien! Jeg synes i hvert fall det er blitt et litt annerledes og morsomt prosjekt, og det er alltid fint å jobbe med gjengen fra Strand.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter