Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

Dersom de streikende oljearbeiderne taper kampen om tidligpensjon på sokkelen, kan saken ende i retten. Det sier lederen i YS-forbundet SAFE.

– Vi er åpen for det, om vi må, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst til Bergens Tidende.

Fagforeningene mener de ansatte på sokkelen har rett til ekstra tidligpensjon for 62-åringer, og mener oljeselskapene ikke kan løpe fra denne forpliktelsen.

– De har å forholde seg til de avtaler de har inngått tidligere, sier Rysst.

Striden dreier seg om vilkårene de som pensjonerer seg når de er 62 år, skal ha fram til den ordinære pensjonsalderen. Da Statoil tidligere i år fjernet gavepensjonen for 62-åringer, ble det bråk. Fagforeningene mener de forhandlet seg fram til retten til ekstra pensjon for 62-åringer i 1998. Uten gavepensjonen taper førtidspensjonistene rundt 80.000 kroner i året, mener fagforeningene.

Rysst erkjenner at tilleggspensjonen til 62-åringene ikke er en del av tariffavtalen, men forhandlingene om tariffavtale og pensjon har hengt sammen og er derfor en formalitet, mener hun.

– Dette er forhandlinger som har pågått side ved side, sier hun.

Fingrene av fatet

Foreløpig mener oljearbeiderne at konflikten er på et nivå som ikke gjør det nødvendig for regjeringen å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

– Vi har en god magefølelse på det streikeuttaket vi har, og det fører ikke til tvungen lønnsnemnd, sa Hilde-Marit Rysst til NTB mandag. Hun mener at myndighetene har hatt en tendens til å blande seg inn i arbeidskonflikter i oljesektoren fordi det er store summer i omløp. Fagforeningen konsentrerer seg derfor om å holde streiken gående uten å risikere innblanding.

– Departementet følger situasjonen og vurderer den fortløpende, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

SAFE-lederen gir regjeringen klar beskjed:

– Vi søker å unngå tvungen lønnsnemnd, men ber myndighetene om å holde fingrene fra fatet. Det er enorme summer som blir lagt fram, men hvis det er så dyrt for motparten, kunne de gjort noe med det mens vi forhandlet, sier hun.

Stor streikevilje

Streikeviljen er stor blant over 700 oljearbeidere som har lagt ned arbeidet.

Mandag formiddag var de ansatte i SAFE samlet i sine lokaler i Stavanger. Foreløpig skal fagforbundet følge saken fra døgn til døgn og iverksetter tiltak dersom det er nødvendig. Den videre aksjonen og en eventuell opptrapping av streiken skal planlegges på et statusmøte fredag.

Partene er uenige om hvorvidt norsk oljebransje blir hardt rammet av streiken eller ikke.

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) vil en oljestreik koste 150 millioner kroner dagen. Men leder i LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, er ifølge Aftenbladet av en annen oppfatning. Han hevder at oljeselskapene ikke kommer til å tape penger på streiken fordi verdiene fortsatt vil ligge i reservoarene.

Stenger

Industri Energi og SAFE tok ut sine medlemmer i streik søndag. De er ansatt i Statoil, BP og ESS på Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og det flytende forsyningshotellet Floatel Superior.

Oseberg og Heidrun må stenge som en følge av streiken, men det tar mellom fire og fem døgn før produksjonen har stanset helt. Framdriftsprosessen på Skarv blir utsatt.

Industrianlegget på Tjeldbergodden får sin gassforsyning fra Heidrun og må derfor også stenges ned. (©NTB)