Sam Eyde vgs

Sam Eyde vgs

Sted: Myra, Arendal

Prosjekttype: Undervisningsbygg

Bruttoareal: 19.500 kvm

Byggeherre:
Aust-Agder fylkeskommune

Hovedbedrift - bygningsmessige
arbeider:
AF BRG Entreprenør /
Bico Bygg

Totale prosjektkostnader:
500 millioner kroner

Byggeledelse/Fremdrift/Koordinering: AF B. Mortensen og M. Pedersen

Arkitekt: Arkitektstudio

Rådgivere: RIB/RIE RIBr: Norconsult - RIV: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Gulvstøp: Thunberg - Murer: Murmester Sørensen - Maler: Brødrene Jakobsen - Taktekking: Protan - Glassfasader: Glass/aludører: Profil Team - Småkjøkken: Designa - Lab.innredning: Krogsæter - Branntetting: Agder Brannsikring - Stålkonstruksjon: Søgne stål - Betongelementer: Nor Element - Utomhusarb: Landskapsentreprenøren - Vinduer: NorDan - Innvendige dører: Swedoor - Systemvegg, himling, foldevegg, persienner: Bico System - Auditoriestoler: Skeie - Industrigulv: Acrylicon - Porter: Port 1 - Blikk- og stålarbeider: Warmbrodt - Byggevarer: Optimera - Div. innredning: Avigo

I tilknytning til Arendal idrettspark har lokalentreprenørene BRG Entreprenør og Bico Bygg ferdigstilt Aust-Agders største skole, Sam Eyde videregående skole for yrkesfag og idrettsfag. Den 19.500 kvm store skolen erstatter to videregående skoler.

– Byggetiden har vært meget fornuftig. Mens de bygningsmessige arbeidene er ferdigstilt, er det blitt rikelig tid til å innregulere anleggene før bygget tas i bruk. Veldig ofte blir det for liten tid både til å gjøre seg ferdig og innregulere, forteller prosjektleder Eyvind Hennig i arbeidsfellesskapet BRG Entreprenør/Bico Bygg. Arbeidsfellesskapet har fordelt oppgavene mellom seg slik at Bico Bygg har ansvaret for tømrerarbeidene og BRG for betongarbeidene. I tillegg er BRG/

Bico hovedbedrift i kraft av å ha den største entreprisen som omfatter alle bygningsmessige arbeider.

Byggherrestyrte entrepriser
Prosjektleder Hennig Weid i Aust-Agder fylkeskommune påpeker at fylkeskommunen har tradisjon på gjennomføring i totalentrepriser.

– Det var flere grunner til at vi ikke valgte denne entrepriseformen. Fikk vi satt sammen et prosjekteringsteam som vi kunne stole på, kunne vi kjøre den modellen vi har nå. Hvis anbudsrundene med konsulentene hadde vist at her er det mye usikkerhet, hadde det høyst sannsynlig blitt totalentreprise. Byggherrestyrte sideentrepriser krever både erfarne prosjekterende og byggeledere. Tiden var gunstig for lave tilbudspriser, og vi var heldige med timingen, fastslår prosjektleder Weid. Han trekker fram innleid byggeleder Bengt Mortensen og framdriftsplanlegger Magne Pedersen som et radarpar i byggeprosessen.

– Byggeledelsen har hatt ansvaret for planlegging og koordinering av tekniske installasjoner. Byggentreprenøren er fulgt tett opp og bygget ble i hovedsak ferdigstilt ca to måneder før planen. Testing og innregulering av alle anleggene har allerede pågått i lang tid og nærmer seg nå komplett ferdigstillelse. Det har ikke oppstått nevneverdige problemer i byggefasen, og alle entreprenørene har bidratt med stort fokus på fremdriften. Byggeprosjektet er også ferdigstilt godt innenfor kostnadsrammen Aust-Agder fylkeskommune har satt, sier en tilfreds byggeleder Bengt Mortensen.

Spesialleveranser
Ifølge Hennig har prosjektet krevd mange spesialleveranser. Avdeling for restaurant og matfag utgjør en hel etasje blant annet et storkjøkken på 1.200 kvm med slakteri, bakeri, røykeri og a la carte, restaurantdel og servering som er et stort spesielt felt innenfor prosjektet. I tillegg til er det bygget et komplett bilverksted med lakkbokser, løftebukker og sveiseverksted og en frisørsalong til frisørfaget. Prosjektet er stort og har gått over lang tid. En ekstra utfordring har vært at bygningskroppene ble bygget inn mot en felles glassgård som ble tettet til slutt. Det var mange løse kanter, med midlertidig lukking. Vi hadde mye fokus på varme, og innredet samtidig som det har stått mer eller mindre åpent i andre enden av bygget. Gassoppvarmingen fungerte meget bra, påpeker Hennig. Han nevner spesielt den vellykkede støpingen som ble utført i ned til ti minusgrader takket være et godt gassoppvarmet bygg med minimum støpetemperatur på fire plussgrader. Gass er meget driftssikker, men krever rutiner og oppfølging.

Komplekse fasader
Et mingleareal med store glassfasader binder alle byggene sammen. En glassgate mellom to bygg har lysinnslipp. Skolens ytterkledning varierer mellom vanlig stående spaltepanel, Steni fasadeplater i gråfarger og Bratsberg tegl. Verkstedbygget er i Paroc-elementer. Trappetårn er beslått med båndtekking. Alle yttervinduer er NorDanvinduer som er aluminiumsbeslått med deres Ntec-teknologi. Det har vært veldig stort fokus på U-verdi som i snitt er 0,2 eller 0,75. Kravet er 1,2. Bico Bygg har levert solskjerming.

Blå bølgevegg
Auditoriet har ytterkledning utformet som en blå bølgende vegg.

– Veggen er et kunstverk utført av Marius Martinussen. Auditorieveggen var ett av to områder som ble satt ut for lukket konkurranse. Inspirasjonen hans var bilder han hadde tatt under vann av havoverflaten over ham. Nå viste det seg visstnok vanskelig å overføre disse bildene direkte til filer som kunne brukes for digital utfresing av trespilene. Dermed måtte han konstruere bølgene matematisk, men det ligner til slutt veldig på utgangspunktet. I kunstutvalget er vi svært fornøyd med måten dette verket tar opp i seg to av Aust-Agders sentrale naturressurser: sjøen og skogen, sier kunstnerisk konsulent Thomas Hestvold.

– Materialet er laminert furu. Risør Båtbyggeri har utført både spant og lekter i bakkant og utfresing av spiler og montasje. En bølge som går gjennom glassbygget med stående spiler som har forskjellige kurver malt mørkeblå gir stor signaleffekt, fastslår Hennig.

Biovarmeanlegg
– Bygget var i utgangspunktet definert til å bruke maks 130 kWh per kvm per år. Simuleringer på dagens situasjon viser et teoretisk forbruk på godt under 100 kWh per kvm per år. Kommunen skal bygge et biovarmeanlegg ikke langt unna, som skolen skal tilknyttes. Bygget skal gjenvinne så mye energi at vi «kaster ut» minusgrader. Det har vi forsøkt på et par skoler med stor suksess. Slik sett minimaliserer vi det vi trenger av energi fra biovarmeanlegget, konstaterer Weid.

Tekst og foto:Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter