HABs lille perle

HAB Construction AS har lagt sjela si i renoveringen av dam Landfalltjern i Drammen. 25. juni er det offisiell åpning av rekreasjonsdammen.(Se bilder)

- Dette er et prosjekt både vi, konsulent og byggherre er veldig fornøyde med. Vi har hatt stor fokus på kvalitet og vi har virkelig lagt sjelen vår i det vi har levert, sier HABs prosjektleder Bjørnar Neset.

Han roser det løsningsorienterte samarbeidet de har hatt mot både Drammen kommune som byggherre og Multiconsult som konsulent.

Rekreasjonsdam

Dam Landfalltjern er en gammel vannverksdam eid av Drammen kommune. Fra slutten av 1800 tallet og frem til 1978 fungerte dammen som vannforsyning for Drammen og etter dette har området blitt et populært badested og rekreasjonsområde for byens innbyggere.

Da det ble besluttet at det måtte gjennomføres nødvendige vedlikeholdstiltak ved den 170 meter lange damkonstruksjonen, bestemte Drammen kommune seg for at de samtidig skulle oppgradere og tilpasse anlegget som rekreasjonsdam.

- Landfalltjern tilfredsstiller nå klasse 3 kravet til damanlegg, i tillegg har Drammen kommune vært opptatt av universell utforming. Anlegget er nå tilrettelagt for rullestolbrukere, blant annet er damkronen utvidet til over to meters bredde og den er sikret med gjerde og kantsikringsbjelke. Vi har også støpt en 50 meter lang rullestolrampe som går ut i vannet, forteller Neset og legger til at det langs dammen også er støpt to trappetrinn ned mot vannet.

Støpte inn gammel dam

HABs 7,5 millioner kroners kontrakt med Drammen kommune ble underskrevet på tampen av sommeren i fjor og hovedentreprenøren startet arbeidene i september. HAB holdt god fremdrift frem til desember måned og tok deretter en planlagt pause til mars på grunn bratte og kronglete veier opp til prosjektet. Ifølge Neset overleverte de prosjektet til avtalt tid 31. mai.

- Kort fortalt har vi støpt inn den gamle dammen. Vi har støpt ny frontplate, ny damkrone og ny nedstrømsside av dammen. I prosjektet har det gått med cirka 1200 kubikkmeter betong og rundt 60 tonn armering, opplyser Neset.

- Vi har i stor grad kjørt dette prosjektet med egne folk. Vi foretrekker å gjøre denne type betongarbeider i egenregi fordi vi da har god kontroll på den kvalitetsmessige biten, fortsetter han.

På leverandørsiden har HAB blant annet hatt med Unicon på betong og Smith Stål har levert armering.

Nominert til Damkrona 2012

Til stor glede for Drammen kommune, Godt Vann Drammensregionen, som har ansvaret for dammen, og andre involverte i prosjektet, er dam Landfalltjern nominert til Damkrona 2012. Damkrona er Den norske damkomités hederspris til vassdragsanlegg som fremmer landskapsmessige, miljømessige og teknisk gode løsninger.

Her er noen av grunnene til at prosjektet er nominert til Damkrona 2012:

- I tillegg til å tilfredsstille damforskriften har det vært en målsetting om at damanlegget også skal tilfredsstille kravene til universell utforming.

- Hele damkrona er løftet i full bredde og har nå en bredde på 2,2 meter som gir god plass til rullestol. På damkrona er det montert stakittgjerde på nedstrømside og en 15 centimeter høy kant i kebony tre på oppstrømside.

- På oppstrømside er det støpt plate med to trappetrinn ned mot vannet.

- Det er støpt baderampe for rullestolbruker.

- Det er brukt miljøvennlig kebony som tremateriale

- I tilknytning til damanlegget er det bygget bro for skiløype tilpasset tråkkemaskin.

- Massene som ble brukt som fangdam under byggeperioden danner nå grunnlaget for en liten strand. Det er brukt sand som stammer fra et sandvolleyball mesterskap Drammen arrangerte for en tid tilbake.

- Det bygges også toalettanlegg tilpasset kravene til universell utforming.