Slik bevarer huset farge og glans

Malingprodusentene lover stadig lenger vedlikeholdsintervaller på malingen, men slike garantier stiller også noen krav til deg som skal male. Slik får du en fasadevegg som beholder farge og glans år etter år.

Moderne vanntynnede malinger gir lange vedlikeholdsintervaller. Velger du kvalitetsprodukter og utfører malearbeidene i henhold til fabrikantens anvisninger, kan det drøye 10-16 år før du må opp på stigen igjen!

– Årlig vask av fasaden er en grunnforutsetning for lang holdbarhet, sier malermester Chresten Nielsen hos Beckers.

Alltid to strøk
Avrund skarpe kanter, og grunn alltid bart treverk. Påfør to strøk på alle flater og tre strøk på høvlet kledning og glatte kanter, også om du får god dekk etter ett strøk.

– Holdbarheten reduseres med 50 prosent om det påføres bare ett strøk, sier Nielsen.

Mål antall kvadratmeter fasade og legg til 25 prosent. Tillegget dekker blant annet opp for at rupanel har en større overflate enn høvlet panel. Følg deretter fabrikantens anvisninger om hvor stor flate en liter maling skal dekke. Da sikrer du at malingsjiktet blir tykt nok.

– Riktig konstruksjon er også viktig for holdbarheten. Vann skal ledes vekk, og fuktig treverk må gis mulighet til å tørke ut. Mellom horisontale og vertikale tredetaljer skal det være et mellomrom på 5-7 millimeter. Dette sikrer at vanndråper kan slippe taket og renne vekk, sier han.

Ikke mal alt – hvis du ikke må!
Gjør husets størrelse at du kvier deg til å sette i gang med husmalingen? Det er det ingen grunn til; om huset er tidligere malt, trenger du sannsynligvis ikke male alt på en gang!

Fasademalinger slites mest på solutsatte deler av huset, og vedlikeholdsintervallet kan variere med himmelretningen. Man trenger derfor ikke å male hele huset hver gang – ofte holder det med å male den mest utsatte fasaden!

- Det går også fint å flekke med maling. Du trenger ikke å male om hele fasaden fordi du har fått noen skader på malingfilmen, sier Chresten Nielsen, malermester hos Beckers.

Mal raskt med rull
Med moderne malinger må man arbeide raskt og systematisk for å få et godt resultat. En god rull kan gi deg det ekstra giret du trenger.

Vanntynnede malinger tørker raskt, og for et godt resultat er du avhengig av å bruke kort tid på jobben, samt å påføre et tykt nok sjikt. Bruk derfor en panelrull til påføring av malingen, og stryk umiddelbart ut rullemønsteret med en flat pensel. Med rull påføres mer maling enn med pensel, og du får tid til å jevne ut til et strøkent resultat.

Snedig med skrå bust
Du har kanskje sett den hos fargehandleren, men er ikke helt sikker på når den skal brukes? En pensel med skrå bust er faktisk beste penseltype i mange sammenhenger.

En flat pensel der busten er skåret på skrå, gjør at du kommer til i hjørner og inntil lister og vegger. Ved maling av profilerte flater, belistning, vinduskarmer og sprosser maler du presist med en skråpensel. Maksimal presisjon gjør at du kan slippe å maskere.