Lavere marginer for bygg og anlegg

De største bygg- og anleggsselskapene hadde marginer på godt under tre prosent i fjor, viser utregninger fra KPMG. De tradisjonelle entreprenørene sliter mest.

Byggeindustrien kommer denne uken med vår komplette liste over de 100 største utførende aktørene i den norske byggenæringen. Tidligere lister over de 100 største finner du her.

Analysen tar utgangspunkt i de 10 største selskapene som har offentliggjort tall for 2011. De hadde en samlet omsetning på 58,6 milliarder kroner og et samlet resultat før skatt på 1,6 milliarder kroner. Det gir en driftsmargin på 2,74 prosent.

I 2010 hadde de 20 største en gjennomsnittsmargin på 3,36 prosent. Marginene har falt hvert år siden 2007 da gjennomsnittsmarginen for de største selskapene var 5,13 prosent. Siden 1993 er det kun to år som har hatt lavere gjennomsnittsmargin enn 2011. I 1994 var den på 1,76 prosent og i 2000 på 2,1 prosent.

Mangel på effektivitet
Are Skjøy, partner og leder av Transaction Services i KPMG Norge, mener at bransjens hovedutfordring er produktivitet og effektivitet.

– Selv om mange aktører, ifølge våre undersøkelser, opplever at markedet er tilbake, fortsetter marginene å falle. Det er ingen klare fellestrekk mellom selskapene som gjør det godt eller dårlig, men det vi generelt ser er at selskaper innen tradisjonell entreprenørvirksomhet sliter mest og at hovedutfordringen er produktivitet og effektivitet, sier han.

– Her ser det ut som bygg- og anleggsbransjen har stått på stedet hvil, mens andre bransjer har økt. De evner for eksempel ikke å få økt produktivitet på tross av utviklingen på utstyrsfronten.

Skjøy påpeker at konkurransesituasjonen er skjerpet, blant annet gjennom at tunge internasjonale aktører etablerer seg i Norge. Han mener også at gode prosjektledere er en mangelvare.

– Det er helt tydelig at bransjen priser risiko for lavt, men samtidig er det utfordrende å ta seg bedre betalt når konkurransen er så hard. Gode prosjekt- og anleggsledere er en kritisk suksessfaktor. Å sette de rette personene på de rette prosjektene er ekstremt viktig i denne bransjen.

Lønnsom spesialisering
Noen selskaper skiller seg positivt ut. Block Watne oppnådde en margin på 14,02 prosent, JM Norge 6,46 prosent og AF Gruppen 5,49 prosent. Ifølge Skjøy er det spesialiserte selskaper som gjør det best.

– Selskaper som driver med spesialiserte oppgaver gjør det godt, spesielt innen ren boligbygging og boligutvikling. Boligutviklere får utviklingsgevinst på tomt som er høy i forhold til entreprisen. Det er vanlig at boligbyggere gjør det godt i gode tider, men nå er det et underliggende trykk i boligmarkedet med boligmangel i pressområder. Blant alle selskapene innen boligbygging ser vi også her at det er de mest spesialiserte selskapene som gjør det best.

Mer konsolideringer
Utviklingen vil resultere i flere oppkjøp og fusjoner, men lave marginer får direkte konsekvens for prising av selskapene, ifølge Skjøy.

– Vi har sagt dette lenge og sier det fortsatt: Vi kommer til å se flere oppkjøp og fusjoner i tiden fremover. Virksomheter kjøper opp eller fusjonerer av flere årsaker. Det kan være ønske om bedre diversifisering via satsing på nye virksomhetsområder, tilgang til tomter, synergier via stordriftsfordeler eller økt kompetanse.

– Enkeltselskapenes vekststrategi må stor grad realiseres gjennom oppkjøp og fusjoner. De store selskapene vil bli større. Noen av driverne nå er tilgang på kompetanse som prosjektledere og spesialkompetanse selskapene ikke har i dag, større geografisk nedslagsfelt og generelle stordriftsfordeler. Konsolideringer vil også gi selskapene tilgang på rimeligere finansiering og mangelvarer som tomter og kompetanse, sier Skjøy.

Skjøy forklarer at KPMG ser på en rekke viktige kriterier når de hjelper kundene å vurdere oppkjøpskandidater.

– I tillegg til å forstå risikoen i prosjektene inkludert garantiansvar, tvister etc. ser vi på backlog, normalisert inntjening, kvalitet på prosjektledere, kapital, finansieringsbehov og synergier. Når vi vurderer oppkjøpskandidater, er vi også opptatt av om organisasjonen i tillegg til en god ledelse har et godt mellomledernivå, sier Are Skjøy.

Omsetning, resultat og margin før skatt for 2011 for 10 av de 20 største bygg- og anleggsselskapene i Norge:

 

Internasjonale trender
KPMGs internasjonale bransjeundersøkelse Global Construction Survey viser at store infrastrukturprosjekter og mangel på kvalifisert arbeidskraft vil endre måten som bygg- og anleggsbransjen jobber på i de kommende årene. Kun få aktører vil ha kompetansen som kreves for de store prosjektene fremover. 

Undersøkelsen viser blant annet at organisasjonskultur er den største barrieren for kostnadseffektivitet, og at innkjøp og verdikjede er kritiske punkter for fremtidig suksess og gir størst mulighet for forbedret effektivitet. 

Global Construction Survet viser også at overkomplekse systemer og prosesser hindrer utvikling, og at kostnadskutt er høyt på agendaen hos bygg- og anleggsselskaper i hele verden. Ifølge undersøkelsen er risikostyring fortsatt en viktig utfordring. 54 prosent klarte ikke på forhånd å identifisere problemene som senere reduserte marginene. Ledere fra 161 selskaper i 25 land, inkludert Norge, deltok i undersøkelsen. Selskapenes årlige omsetning varierte fra 1,5 milliarder til over 25 milliarder kroner.

Byggeindustrien kommer denne uken med vår komplette liste over de 100 største utførende aktørene i den norske byggenæringen. Tidligere lister over de 10 største finner du her.