Svever fritt og trygt på Voss

Under Ekstremsportveko på Voss er det ikke lenger nødvendig å dra opp i fjellet og kaste seg utfor under en skjerm for å sveve fritt.

Fakta om Voss Vind

*Norges første vindtunnel åpnet på Voss 28. april i år.

*Inne i en høy sjakt blåses luft oppover med stor kraft og gjør kroppen vektløs.

*Nyttig for fallskjermhoppere som kan trene for å bedre sine ferdigheter.

*Åpen for alle som har lyst til å prøve seg i fritt svev uten fare.

*Tre minutter flytid koster 690 kroner. En times flytid koster 6.000 kroner.

*Voss Vind er et nytt og populært tilbud under Ekstremsportveko, som åpnet på Voss søndag.

I vår åpnet attraksjonen Voss Vind. Der kan både amatører og profesjonelle oppleve hvordan det er å bli vektløs og la kroppen flyte rundt i luften.

– Oppslutningen har vært over all forventning, forteller Kjersti Eide som er kontorsjef ved vindsenteret.

Populær gave
– Etter at vi åpnet 28. april har pågangen vært større enn vi ventet, men ikke mer enn vi kan klare å ta imot, sier Eide.

– Det er folk fra lokalmiljøet, turister, bedrifter og utdrikningslag som kommer. Dessuten har vi innført et gavekort som mange har benyttet seg av. Det blir sagt at dette gavekortet var den mest populære konfirmantgaven her på Voss i vår.

Kjersti Eide og instruktørene ved vindsenteret framholder at det ikke er farlig verken for gammel eller ung å prøve seg i vindtunnelen. Nedre aldersgrense er satt til fem år, og senteret har hatt mange eldre på besøk. Den eldste som har meldt interesse og kan tenke seg å fly, er en 91-åring.

Suser rundt
Voss Vind holder til i et nytt og særpreget bygg like ved sentrum på Voss. Det sto ferdig i vår etter investeringer på 53 millioner kroner.

Bygget består av et høyt tårn der kraftig vind blåses inn og gjør kroppen «lett som en fjær». Ved forskjellige bevegelser kan de erfarne suse både opp og ned i vindtunnelen.

Førstegangsflygere får hjelp av instruktører og nøyer seg gjerne med å oppleve hvordan det er å flyte rundt på bølger av luft. Alle som skal fly utstyres med hjelm og standarddrakt. Det inngår i prisen, som starter på 690 kroner for en grunnpakke med to ganger halvannet minutts flytid.

Trener fallskjermhopp
– Det er kjempegøy å bruke vindtunnelen selv om du ikke har erfaring, sier hovedinstruktør Martin Kristensen. Han kommer fra Danmark og veileder nå både ferske og mer erfarne flygere hos Voss Vind.

Kristensen har hoppet fallskjerm i mange år, og forteller at vindtunnelen er spesielt godt egnet som øvingssted for fallskjermhoppere.

– Ved et fallskjermhopp er du kanskje i luften i 50 sekunder og bruker en hel dag på forberedelser til hoppet. Her kan du få en hel time i vindtunnelen og få hjelp av en coach til å utvikle ferdighetene, sier han.

Kristensen forteller at det er vindtunneler mange steder rundt om i verden, men Voss Vind er den første i sitt slag i Norden. I København finnes noe tilsvarende.

– Det kommer flere og flere vindtunneler rundt om i verden til glede for fallskjermhoppere og andre som vil oppleve å sveve fritt, sier Kristensen.

Styrke Voss
Daglig leder Hans Christian Amlie ved Voss Vind opplyser at virksomheten ble etablert i november 2007.

En viktig støttespiller har vært investoren Stein Erik Hagens selskap Canica som eier 54 prosent av aksjekapitalen. Både næringsliv, kommunen og privatpersoner på Voss har gått inn som aksjonærer og bidratt til å virkeliggjøre vindsenteret.

– Virksomheten er en del av en større plan der målet er å gjøre Voss til den ønskede turistdestinasjonen for mennesker som søker natur- og sportsopplevelser, sier Amlie.

Ekstremsport
Voss Vind regner med stort besøk under Ekstremsportveko, som arrangers på Voss fra 24. juni til 1. juli.

Arrangørene venter rundt 10.000 besøkende. Blant dem er det rundt 1.000 utøvere av de ulike formene for ekstremsport. Aktivitetene omfatter blant annet fallskjermhopping og andre former for luftsport, elvepadling, klatring og konkurranser i terrengsykling og rullebrett.

400 frivillige deltar for å gjennomføre arrangementet, som også inneholder et omfattende kulturprogram. Ekstremsportveko arrangeres i år for 15. gang.

Les mer om Voss Vind her