Store Statoil-kontrakter til Reinertsen

Den Trondheimsbaserte bedriften Reinertsen har i de siste dagene undertegnet kontrakter med Statoil om videreutvikling av plattformene Heidrun, Grane og Heimdal.

Dette er såkalte EPCIkontrakter som er inngått med Statoil.

- De nye kontraktene kommer på toppen av en rekke store og lagsiktige rammeavtaler og er svært viktige for oss. Vi har et meget omfattende og langsiktig samarbeid med Statoil, forteller administrerende direktør og eier, Torkild R. Reinertsen.

Ved inngåelsen av de nye kontraktene får Reinertsen ansvaret for å løse en rekke utfordringer i samarbeid med Statoil.

Strøm av nye talenter
Nå ansetter Reinertsen nye folk. I år kommer 300 nye ingeniører til bedriften. Kompetanse er viktig i den videre utviklingen.

- Det er jo artig når vi stopper opp, og tar et overblikk på kompetansen i selskapet. For et par dager siden fikk jeg vite at ikke mindre enn seks av våre medarbeidere holder en doktorgrad i arktiske konstruksjoner, forteller dr.ing. Torkild R. Reinertsen.

Viktige rammeavtaler
Reinertsen har en rekke rammeavtaler med oljeselskapene på Norsk Sokkel. For under et halvt år siden inngikk Reinertsen rammeavtale med Shell International. Avtalen gjorde Reinertsen til hovedarkitekt for Shells undersjøiske prosjekter under Shells norske prosjekt og teknologiorganisasjon. Kontrakten har en samlet verdi på opp mot 1 mrd. norske kroner. Kontrakten gjorde at Reinertsen etablererte kontor i Stavanger.

– Reinertsen bygger seg dermed videre opp som en av de viktigste leverandører til oljeindustrien.

Shellkontrakten markerte en milepel i en viktig strategisk målsetting om å kunne tilby komplett ”subsea-arkitektur” til oljeselskapene, og dette er noe vårt engineering-miljø har satset sterkt på de senere årene, sier Reinertsen. I dag er Reinertsen et av de ledende firmaene i denne nisjen, globalt.

For et par måneder siden ble Reinertsen også tildelt en langsiktig rammeavtale med oljeselskapet Det Norske AS for prosjektering av anlegg over og under vann.

De nye Statoil-kontraktene omfatter:

Grane – Svalin C
6 km sør for oljefeltet Grane, på 128 meters dyp, skal Statoil å utvikle strukturen Svalin C. Svalin C skal utvikles som en satellitt til Grane. Svalin C vil bli produsert over lavtrykksmanifolden på Grane og gasskompresjonsanlegget på Grane-plattformen vil bli modifisert for å håndtere gass fra Svalin. Reinertsen er gitt ansvaret for prosjektering, bygging og installasjon i forbindelse med modifikasjonen av prosessanlegget. Svalin kontrakten har en verdi på 450 mill inkludert opsjon.

Heimdal
Heimdalfeltet er et knutepunkt for prosessering og distribuering av gass. Heimdal har vært i produksjon siden 1985, men er nå først og fremst et prosessanlegg for andre felt. Når man utvider levetiden på Heimdal kan Statoil prosessere produksjon fra omkringliggende felt, og man har derfor døpt prosjektet «Heimdal Extended Life Prosjektet».

I dette prosjektet får Reinertsen to oppgaver. For å gjøre plass til fremtidige ombygginger må Reinertsen fjerne boreanlegget med samlet vekt på 1000 tonn fra Heimdal. Boreanlegget som består av derrick og boremodul vil fjernes med tungløft fartøy. Samtidig skal livbåtene ved Heimdal skiftes ut. Her vil Reinertsen ta ansvar for prosjektering, bygging og installasjon av nye livbåtramper. Heimdalkontrakten har en verdi på 300 mill.

Heidrun
Heidrun-feltet i Norskehavet har produsert olje og gass siden oktober 1995. Fallende reservoartrykk og økt vannproduksjon gjør at Statoil har valgt å dedikere Testseparator B til lavtrykkseparasjon. Endringen i inngangstrykk gjør at mye utstyr må byttes eller oppgraderes. Det skal installeres bl a ny kompressor, nye oljepumper, nye produsertvann pumper, ny PCU for produsertvann, varmevekslere, hydrosykloner. I tillegg vil rør og innmat i scrubbere og separatorer måtte oppgraderes og tilpasses nye trykk og mengder. Reinertsen er tildelt EPCI-oppdraget på Heidrun med kontraktsverdi 370 millioner kroner. Prosjektet skal ledes fra Trondheim, mens deler av prosjekteringen skal utføres ved Reinertsens kontor i Gøteborg.