Liten fisk kan stoppe stor utbygging

Om Naturvernforbundet får det som de vil, kan en planlagt kraftutbygging til 600 millioner bli stoppet av en liten laksefisk.

Nord-Trøndelags E-verks utbygging i Trongfossen i Namskogan vil gi strøm tilsvarende 6000 husstander. Men ifølge NRK Trøndelag trues den nå av en liten laks.

Fisken lever kun i de øvre delene av elva Namsen. Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet, som kjemper for å bevare Trongfossen, tror utbyggingen henger i en tynn tråd.

– Konsekvensene for namsblanken kan bli store om fossen bygges ut. Det viser konsekvensutredningen fra Norges vassdrags- og energidirektorat, sier Haltbrekken til NRK.

– Vi har et ansvar for å ta vare på fisken, og vi tror den kan velte hele prosjektet. Dette er en utbygging vi må stoppe, sier han.

Saken havner nå på bordet til Direktoratet for naturforvaltning.

– Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Norsk institutt for naturforskning har gjort et utredningsarbeid om dette. Vi sender nå saken videre til direktoratet, og til slutt er det Miljøverndepartementet som avgjør om namsblanken blir en prioritert art, sier senioringeniør hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Øystein Lorentsen som ifølge NRK mener det er gode grunner til at fisken bør fredes.

Fra før er det åtte kraftverk i Namsen, og Trongfossen er den siste store fossen i hovedløpet som ikke er utbygd.