22. juli-minnesmerke i regjeringskvartalet

Det skal etableres et minnesmerke etter terrorangrepene 22. juli i regjeringskvartalet, i tillegg til et minnesmerke på landsiden ved Utøya.

På det nasjonale minnesmerket i regjeringskvartalet skal navn på alle de drepte stå, opplyser Kulturdepartementet.

– Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. De skal være tilgjengelig for alle, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Midlertidig
Minnestedet i Oslo blir midlertidig og skal opprettes mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka.

– Regjeringen mener det er riktig å etablere et midlertidig minnesmerke nær åstedet for det første terrorangrepet og har derfor valgt plassen foran Deichmann i tiden regjeringskvartalet er under oppbygging, sier Huitfeldt.

Når det gjelder Utøya-minnestedet, skal Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet gå i samtaler med grunneierne både på Sørbråten og Lauvodden for å avklare hvor det kan kjøpes tomt. Hole kommune er også involvert i prosessen.

Ville ha slottsparken
En gruppe ledet av Åse Kleveland kom tidligere i år med sine anbefalinger til hvor minnesmerkene bør ligge.

Gruppen mente at monumentet i Oslo bør stå på Nisseberget i Slottsparken. Begrunnelsen var at deler av regjeringskvartalet vil være utilgjengelig for folk i lang tid framover på grunn av byggearbeidene. Gruppen hadde regjeringskvartalet som alternativ nummer to.

I Hole ble Sørbråten foreslått, før Lauvodden.

AUF i juryen
Det vil bli utlyst en internasjonal prekvalifisering som etterfølges av en lukket konkurranse, opplyser regjeringen. Statens fagorgan, Kunst i offentlige rom (KORO), vil ha det ansvaret for prosjektene.

Jurysammensetningen følger retningslinjene for slike saker, men AUF, Nasjonal støttegruppe etter 22. juli og en representant oppnevnt av regjeringen skal være med.

Minnesmerker i kommunene
Til sammen ble 77 mennesker drept under terrorangrepene 22. juli i fjor.

En anonym giver har gjennom kommunenes interesseorganisasjon KS gitt et minnesmerke til de 54 kommunene som hadde mistet en eller flere av sine innbyggere. Minnesmerkene lages av kunstner Nico Widerberg.

Fire kommuner har takket nei til dette. Blant dem er Trondheim, som ønsker de å etablere et lokalt minnesmerke.