Bekymret over utlendinger i alvorlige arbeidsulykker

– Det er noen mennesker som profitterer på at andre setter helsen sin på spill, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

I slutten av april skrev Byggeindustrien om at antall utlendinger som er involvert i alvorlige arbeidsulykker stiger. Fire av ni personer som omkom i byggenæringen i første kvartal i år, var fra Polen og Arbeidstilsynet var uroet over utviklingen.

Nå har arbeidsminister Hanne Bjurstrøm hatt møter med blant andre Arbeidstilsynet for å se nærmere på det som er en alvorlig trend på norske arbeidsplasser.

– Vi ser at det er en sterk overrepresentasjon av utenlandsk arbeidskraft når det gjelder alvorlige arbeidsskader og arbeidsdødsulykker, sier Hanne Bjurstrøm til Byggeindustrien.

Hun er svært kritisk til kyniske arbeidsgivere som lar sikkerhet for sine ansatte komme i andre rekke.

– Dette forteller meg at det kommer folk til Norge for å jobbe og som blir utsatt for situasjoner der man tar større sjanser, det slurves med verneordninger, de blir satt under stort press for å levere og de får i mindre grad være en del av et organisert arbeidsliv som passer på dem, sier Hanne Bjurstrøm.

Utviklingen bekymrer arbeidsministeren.

– Det støter ved min rettsfølelse. Vi kan ikke skylde på at dette skjer i Polen eller andre land, dette er folk som jobber på arbeidsplasser i Norge, sier Bjurstrøm.

– Det sitter noen mennesker her som, for å bruke et gammaldags ord, profitterer på at noen mennesker utsetter helsen sin for fare. Det er veldig alvorlig, legger Bjurstrøm til.

Onsdag, etter et møte om seriøsitet i byggenæringen med Skanska Norge, varslet at hun vil se nærmere på hvordan Abreidstilsynet kan styrkes i arbeidet med å avsløre useriøse aktører i blant annet byggenæringen.

I Arbeidstilsynet peker de på språklige barrierer, kommunikasjonsvansker og forskjeller i sikkerhetskultur som noen av hovedårsakene til at utlendingene er overrepresentert i alvorlige arbeidsulykker.

– På byggeplasser bidrar dessuten økende bruk av utenlandsk arbeidskraft og hyppig bruk av eksterne bemanningsselskaper til å komplisere et allerede komplekst system, sa seniorrådgiver Stig Winge i Arbeidstilsynet til Byggeindustrien i april.