Finansnæringen ikke nervøs for nordmenns gjeld

Finansnæringen er ikke redd for at nordmenn har for mye gjeld.

– Vi er komfortable med gjeldsgraden, sier styremedlem Gunn Wærsted i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FFO).

Sammen med flere topper i finansnæringen møtte hun torsdag finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) for å gå gjennom situasjonen for norsk finansnæring.

Wærstad, som også er administrerende direktør i Nordea Bank Norge, sier det er to grunner til at finansnæringen ser heller avslappet på husholdningenes gjeldsnivå: Husholdningenes evne til å betjene gjelden og prognoser som viser at arbeidsledigheten vil fortsette å holde seg lav i Norge.

– Stigende forventningers misnøye
Finansminister Sigbjørn Johnsen sier han i det siste, etter ti kvartaler på rad med vekst i norsk økonomi, har tenkt mye på en utfordring, formulert av Tage Erlander: De stigende forventningers misnøye.

– Kostnadsutviklingen utgjør en utfordring for eksportindustrien. Vi må håndtere denne utfordringen slik at vi unngår å måtte gå veien om arbeidsledighet for å få kostnadsnivået ned, sier Johnsen.

Til tross for gode hjemlige prognoser for resten av 2012 og 2013, advarer han mot å tro at vi er skjermet for alt som skjer i resten av Europa.

– Europeiske land utgjør vårt nærmeste marked. Vi må ikke legge oss på sofaen og tro at alt går bra, sier finansministeren.

– Godt forberedt
Han lover at Finansdepartementet vil følge med i uroen som utspiller seg i deler av euroområdet – «time for time i hele sommer».

Og banker og forsikringsbransjen har god beredskap i tilfelle uheldige konsekvenser av uroen også når Norge.

Det generelle bildet er at Norge og norsk finansnæring er godt forberedt på mindre hyggelige eventualiteter, ifølge Johnsen.

– Det er gjort en god jobb for å bygge opp solide institusjoner. Og nettopp solide finansinstitusjoner utgjør førstelinjeforsvaret. Bankenes kapitalsituasjon, også de langsiktige innlånene, er styrket, sier finansministeren.

Ikke helt enige
Sigbjørn Johnsen (Ap) har nylig sagt at han gjerne ser at norske banker øker egenkapitalen raskere og mer enn det nye regelverket for EU og EØS-området legger opp til.

Finansministrene i de nordiske landene prøver nå samordne seg i spørsmålet om nye krav til finansinstitusjonenes egenkapital. Og om kort tid, 2. juli, legger de fram resultatet av dette arbeidet, ifølge Johnsen. Han vil ikke røpe hva ministrene er kommet fram til.

Men finansnæringen liker ikke Sigbjørn Jonsens hastverk i denne saken. Næringen vil ha like konkurransevilkår og advarer mot å innføre strengere kapitalkrav for norske banker enn banker i EU-landene vil få.

– Vår konkurransesituasjon er ikke preget av landegrensene, sier styremedlem Gunn Wærstad i FNO.

Store utfordringer
Også konstituert konsernsjef i Storebrand, Odd Arild Grefstad, deltok på møtet. Livsforsikringsnæringen i Norge har store utfordringer, og næringen krever blant annet snarlige og virkningsfulle tiltak for pensjonsprodukter med årlig rentegaranti,

Flere ting er nå på gang på området. Bankkommisjonens utkast til lovregler om kollektiv tjenestepensjonsordning for privat sektor er på høring. En lovproposisjon er ventet allerede neste år.