Hvor stor er boligen?

Hva betyr egentlig begrepene bruksareal (BRA) og P-ROM som brukes i forbindelse med oppmåling av boliger?

Arealangivelser i boligannonser skal utføres i henhold til standarden NS 3940 og den tilhørende veiledningen “Bruk av arealbetegnelser ved omsetning av boliger”, som begge utgis av Standard Norge. Ved annonsering skal begrepet BRA fra NS 3940 benyttes, i tillegg til betegnelsen P-ROM som er innført spesielt med tanke på annonsering av boliger.

I følge “Bransjenorm for markedsføring av bolig” skal BRA og P-ROM oppgis i markedsføringen, men ikke sekundærrom. Sekundærrom vil imidlertid bli oppgitt i takstrapporten. Denne bransjenormen er utarbeidet av bransjen selv i samarbeid med forbrukermyndighetene.

Bruksareal (BRA) er i standarden definert som boligens areal innenfor omsluttende vegger. P-ROM er boligens primære rom eller enklere sagt oppholdsrom, for eksempel stue, kjøkken, soverom, bad, vaskerom og entré. Balkonger er derimot ikke definert som P-ROM.

Hensikten med P-ROM er å gi forbrukerne et førsteinntrykk av boligens størrelse i annonsen. Dette vil være på lik linje med gamle uttrykk som " 2 rom og kjøkken". Ettersom P-ROM kun omfatter selve boligen, stilles det ikke krav om angivelse av fellesarealer i boligannonser.

Ny utgave av standarden og en ny veiledning
Nylig kom en ny utgave av standarden for areal- og volumberegninger av bygninger, NS 3940. Noen av de viktigste endringene i den er at det er gjort et tydeligere skille mellom arealer og volumerantall areal- og volumbegreper er redusertmålereglene er forenklet for å eliminere tolkningsmulighetene.

NS 3940 gjelder for areal- og volumberegning av alle typer bygninger. Standarden kan brukes ved planlegging og prosjektering, byggesaksbehandling, taksering og forvaltning, og i forbindelse med avgifts- eller statistiske beregninger og liknende.

Standarden gir ikke bestemmelser om hvilke begreper som skal brukes for det enkelte formålet. Dette er i noen sammenhenger regulert i lov eller forskrift, eller for enkelte fag gitt i bransjenormer. Det er viktig at det velges areal- eller volumbegrep som passer best til formålet. En oversikt over bruk av areal- og volumbegreper til ulike formål er gitt i et eget tillegg i standarden.

Utleiearealer i næringsbygg
I forbindelse med den nye utgaven av standarden har det også blitt utarbeidet en veiledning for beregning av utleieareal i næringsbygg. Bruttoareal er det mest innarbeidete begrepet til det formålet. Fordeling av fellesarealer er ofte den store utfordringen. I veiledningen avklares dette, og beregningsprinsipper er belyst med eksempler. Veiledningen gir også anbefalinger til hva dokumentasjon av arealberegningen bør inneholde.

Bredt sammensatt standardiseringskomité
NS 3940 erstatter tilsvarende standard fra 2007. Komiteen som har revidert standarden har bestått av representanter fra Miljøverndepartementet, Kartverket, Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Statistisk Sentralbyrå, Direktoratet for byggkvalitet, Finansnæringens Hovedorganisasjon, Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes forening, NITO Takst, Norges Takseringsforbund, Opak AS og Arkitektbedriftene i Norge.