Ønsker flere gang- og sykkelveier

- Gåing og sykling er miljøvennlig og helsefremmende transport som må fremmes i et moderne samfunn. Friluftsrådenes Landsforbund (FL) tar derfor til ordet for en vesentlig sterkere satsing på bygging av gang- og sykkelveier i sin høringsuttalelse til Nasjonal transportplan (NTP).

- Det er uakseptabelt om vi må vente i 60 år på tilfredsstillende gang- og sykkelveier langs riksvegnettet, sier styreleder i FL Henry Tendenes.

- Her må økte rammer legges til grunn for en offensiv satsing. Når vi vet at fysisk inaktivitet koster samfunnet milliarder årlig, må det være samfunnsøkonomisk lønnsomt å satse på gang- og sykkelveier i en helt annen størrelsesorden, sier han.

FL er enig i målet om at minst 80 % av barn og unge skal gå eller sykle til skolen. Dette bør løftes som et sentralt mål i NTP, hevder Tendenes, og understreker at det må til et samarbeid mellom stat, fylkeskommune og kommuner for å realisere målet.

Friluftsrådenes Landsforbund mener staten i større grad bør samordne innsatsen for gåing og sykling som transportform og som fritidsaktivitet.

-Samferdselsdepartementets samarbeid med friluftsmyndigheter og -organisasjoner bør styrkes. Det vil gi mest mulig effektiv ressursutnytting for samla økning i gang- og sykkelaktivitet.