Vegtilsynet åpnet

Arbeidet for sikrere veger og bedre trafikksikkerhet ble forsterket da Vegtilsynet åpnet sin virksomhet på Voss onsdag.

Det nye tilsynet skal føre tilsyn med Statens vegvesens arbeid med riksvegene.

- Opprettingen av Vegtilsynet er et tiltak i regjeringens arbeid med visjonen om ingen hardt skadde eller drepte på vegene. Det har vært et mål å få på plass et kostnadseffektivt og uavhengig vegtilsyn. Nå er det på plass. Jeg vil gratulere Vegtilsynet med faglig dyktige medarbeidere og Voss med nye kompetansearbeidsplasser, sa Sigrid Brattabø Handegard, politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, da hun offisielt åpnet Vegtilsynet.

Vegtilsynet – med Voss som kontorsted - er direkte underlagt vegdirektøren. Tilsynet er markant skilt fra Statens vegvesen når det gjeld organisasjon, styring og bruk av faglige ressurser.

- Vegtilsynet er et viktig grep for det videre trafikksikkerhetsarbeidet. Vi har gjort tiltak for å sikre Vegtilsynets uavhengighet fra Vegvesenets øvrige organisering, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Vegtilsynet er bygd opp som et risikobasert systemtilsyn.

- Vi skal føre tilsyn med at vegeier, Statens vegvesen, har tilstrekkelige og effektive styringssystem som sikrer at fastsatte krav til trafikksikkerheten blir fulgt, sier direktør Trude Tronerud Andersen i Vegtilsynet.

Andersen og hennes seks medarbeidere er allerede i full virksomhet.

- For å få et trygt vegnett, som forebygger skade på liv og helse for menneske og de materielle og økonomiske verdier som transport på veg representerer, skal Vegtilsynet prioritere tilsynsvirksomheten der risikoen for alvorlige ulykker er størst, sier Andersen.