- Lovende signaler

Regjeringens bygningsmelding gir en god oversikt over utfordringer og muligheter - og må følges opp med konkrete tiltak og en kraftfull dugnad mellom myndigheter og næring i alle deler av verdikjeden, mener Norges bygg- og eiendomsforening NBEF.

- Utfordringen med denne meldingen er at den favner en sektor som innbefatter en stor mengde departementer, direktorater, etater og tilsyn. Viktige temaer rundt transportinfrastruktur og tilrettelegging for en miljøeffektiv energiforsyning ser ikke ut til å være dekket i meldingen. Dette har vært nødvendig for å avgrense omfanget sies det. Det hadde vært ønskelig med et større organisatorisk grep på myndighetssiden for å bidra til forenkling, samordning og effektivisering - slik som BAE-rådet har bedt om, sier daglig leder Eystein C. Husebye i NBEF.

Konkrete virkemidler for å støtte helhetlige miljøgrep og økt energieffektivitet savnes
Mye av miljøaspektet i meldingen er belyst i Klimameldingen, der det sies at det skal stilles komponentkrav til byggevarer og at energikravene i byggereglene skal skjerpes til «passiv-nivå» i 2015 og til «nesten nullenerginivå» i 2020. Klimaforliket innebærer at det skal settes konkrete mål for energieffektivisering i bygningssektoren. Dette er ambisjoner som NBEF støtter.

- For å medvirke til at flere tar helhetlige miljøgrep på sin eiendomsutvikling ved å dokumentere en høy miljøklasse i ordninger som BREEAM NOR, bør det også innføres insentiver som reduserte byggesaksgebyrer eller andre økonomiske virkemidler. Vi savner også konkrete tiltak for å realisere energieffektivisering innen eksisterende bygg, og vil bidra til å belyse og utrede en ordning med «hvite sertifikater» i samarbeid med myndighetene. Det er viktig at enkle, brede og markedsbaserte ordninger kommer på plass, og ordningene i Enova må gjøres rettighetsbaserte slik de er beskrevet i «Felles plattform: Fem tiltaksområder for energieffektive og miljøriktige bygg i Norge», sier Husebye.

Store muligheter ved økt digital samhandling
Når det gjelder forenkling mener NBEF at det ligger en god faktabeskrivelse til grunn og spennende tanker i meldingen. I tillegg til forenklinger som gjelder fritak for byggemelding av enkle tiltak og anslag til en mer effektiv plan- og byggsaksprosess, merker vi oss at det legges opp til en offensiv satsning på digitalisering og etablering av ByggNett, skriver NBEF i en pressemelding.

- Digital samhandling og effektiv bruk av IKT- og BIM-baserte modeller har etter vår vurdering et stort potensiale for å bidra til forenkling og effektivisering. Forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling (FDVU) av bygninger handler i stor grad om informasjonsforvaltning, og en felles digital samhandlingsplattform som ByggNett (plassert på Altinn) vil kunne gi gevinster for alle aktørene i verdikjeden. NBEF er medlem av buildingSMART Norge og deltar i flere prosjekter for å bidra til økt digitalisering av bygge- og eiendomsforvaltningsprosesser. Dette arbeidet må prioriteres og gis tilstrekkelig med ressurser, sier Husebye.

Økt bestillerkompetanse og bedre styringsverktøy nødvendig
- Meldingen gir en god beskrivelse av kunnskapsutfordringene i BAE-sektoren. I en åpen sektor som er preget av svært mange små aktører (både i privat og offentlig sektor) kan det virke som en uoverstigelig oppgave å sikre kompetanse i alle ledd. I tiden fremover kan dette bli en enda mer akutt problemstilling ettersom godkjenningsordningen er under press fra ESA. Signalene om satsning på offentlig sektor som pådriver og forbilde er svært positiv, bl.a. med utvikling av KOSTRA som styringsverktøy og ved økt bruk av livsløpsplanlegging og LCC i statlige prosjekter. NBEF er sekretariat for LCC-forum (www.lccforum.no) og tar på sitt medlemsmøte 26. juni opp temaet «Benchmarking og nøkkeltall i offentlig virksomhetsutvikling». Som tilrettelegger for erfaringsutveksling og kunnskapsutvikling vil NBEF stille helhjertet opp for å bidra til økt bestillerkompetanse, avslutter Husebye