Europeisk industri fyrer for kråka

Teknisk isolasjon kan hjelpe europeisk industri å redusere sitt årlige CO2-utslipp tilsvarende utslippet fra 18 millioner biler, viser en ny rapport.

Rapporten "Climate protection with rapid payback " som ble lansert i Geneve 19. juni viser store potensialer for å spare både energi og CO2-utslipp. Teknisk isolasjonen har til nå hatt lite plass i klimadebatten, men får nå fokus for alvor. Det er EiiF - European Industrial Insulation Foundation, som GLAVA er relativt ferskt medlem av, som står bak rapporten. Konklusjonene er at europeisk industri kaster både energi, CO2 og penger ut av vinduet hver dag - på tross av at det kunne vært unngått med enkle, kostnadseffektive tiltak.

- Bare med bedre vedlikehold og konsistent isolering i industrien kunne to tredjedeler av innsparingspotensialet vært utnyttet, sier Kornelis Blok, forskningsdirektør ved Ecofys, som har utarbeidet rapporten i samarbeid med EiiF.

- Og siden isolering er investeringer som normalt spares inn i løpet av ett år er dette en svært god forretningsmulighet.

EU-direktivet om energieffektivitet sikter mot å redusere EUs energibruk med 20 % innen 2020. Med dagens framgang vil man bare komme halvveis til dette målet. Gode løsninger for energisparing trengs derfor mer enn noen gang.

Teknisk isolasjon er en slik løsning. I følge rapporten kan bedre isolering hjelpe europeisk industri med å minske sitt totale årlige energibruk med 172 TWh og CO2-utslippene med 49 millioner tonn, noe som tilsvarer energibruket i 10 millioner husstander og utslippet fra 18 millioner biler.

-Jeg håper at denne rapporten vil gi oss drahjelp til å styrke den isoleringsdugnaden som må til for at næringslivet skal innse hvor lønnsomt det er å isolere. Dette er rett og slett en oversett forretningsmulighet i deler av næringslivet, sier Lars Fillip Kolbu, markedssjef for Teknisk Isolering i Glava. - Verken klimameldingen eller bygningsmeldingen som kom i forrige uke hadde nok fokus på dette. Derfor er jeg glad for at vår egen europeiske organisasjon tar tak i utfordringene, sier Kolbu.