Norsk-amerikansk ambassade-samarbeid

Walsh Construction har tatt med Varden Entreprenør på laget når de nå skal i gang med byggingen av den nye amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo.

Det er den Chicago-baserte entreprenøren som har hovedansvaret for byggingen av den nye ambassaden. De er USAs tolvte største entreprenør, og har utført mange store prosjekter for amerikanske myndigheter.

- Vi bestemte oss i 2010 for å satse også utenfor USA. Vi begynte i Canada, Puerto Rico og på Hawaii, og neste steg var å satse enda mer internasjonalt, forteller prosjektdirektør Jay W. Butler i Walsh Construction til Byggeindustrien.

- Vi startet prosessen med å bli med på amerikansk UDs ambassadeprogram, og ett år senere ble vi godkjent. Det første prosjektet vi regnet på var den nye ambassaden i Oslo, og den fikk vi. Det passet veldig bra siden de kulturelle forskjellene mellom USA og Norge er relativt små. Han skryter også over nordmenns generelt gode engelsk kunnskaper.

Selv om mye er likt i norsk og amerikansk byggenæring, er det likevel visse forskjeller. Derfor ville Walsh ha med en norsk samarbeidspartner. Etter å ha ført samtaler med flere norske aktører falt valget til slutt på Varden Entreprenør.

Valgte Varden
- Vi fikk tidlig tips om Varden fra andre og bestemte oss etter hvert for dem. På et slikt prosjekt er det helt nødvendig å ha med en norsk partner. De kjenner markedet og de forskjellige underentreprenørene, sier Butler.

Varden Entreprenør ble startet i april 2008 av Nils H. Stenhammer og Tor G. Unneland, begge med fortid fra blant annet AF Gruppen. På fire år har Varden vokst fra fire til ti ansatte, og er nå på jakt etter flere medarbeidere. Omsetningen kommer til å passere 100 millioner kroner i inneværende år. I tillegg til ambassadeutbyggingen er de i gang med totalrehabilitering av Bjerke videregående skole, men det er ikke noen tvil om at Huseby-prosjektet er spesielt også for dem.

- Dette er en mulighet til å jobbe med en aktør fra en litt annen kultur enn den vi er vant med. Samtidig er det en fin mulighet til å få bygget opp vår organisasjon, sier administrerende direktør Tor G. Unneland i Varden Entreprenør til Byggeindustrien.

Samarbeidet mellom amerikanerne og nordmennene går knirkefritt. Begge skryter av hverandre, og samarbeidet med byggherren og Oslo kommune.

- Hva er den største overraskelsen med norsk byggenæringen hittil?

- Den største overraskelsen er nesten hvor likt alt er med amerikanske byggeprosjekt. Fokus på HMS, lønn og andre arbeidsregler er likt.

Søker underentreprenører
På ambassadeprosjektet bistår Varden med den administrative delen av prosjektet, mens det er Walsh som har byggekontrakten med amerikansk UD. Hittil har Varden arbeidet mye med forskjellige søknader, men nå er prosjektet i ferd med å gå over i en kontraherings- og byggefase.

I byggeperioden kommer Walsh til å ha 10-15 ansatte på plass. Seks Walsh-ansatte har allerede flyttet til Oslo med familiene sine, og de har funnet seg godt til rette. Varden vil ha fem, seks ansatte i brakkeriggen. Men med en forventet topp på 200 arbeidere på byggeplassen, sier det seg selv at det blir store underentrepriser på prosjektet.

- Vi ser etter alle typer underentreprenører, sier Nils Stenhammer i Varden.

Ferdig designet
Hele prosjektet er ferdig tegnet og prosjektert. Det er det amerikanske arkitektkontoret Einhorn, Yaffee, Prescott Architecture & Engineering (EYP) som sammen med Bureau of Overseas Buildings Operations har utarbeidet planene. På arkitektsiden er norske Spor Arkitekter sentrale i koordineringen i Oslo.

Den nye amerikanske ambassaden i Oslo vil bestå av et kontorbygg, et bolighus for deler av vaktstyrken, tre inngangspaviljonger, og et underjordisk støttebygg. Utformingen av kontorbygget er utviklet med tanke på de lokale forholdene og for å fremheve de deler av bygningen som har offentlig betydning.

Landskapstopografien over støttebygget er utformet med et naturlig utseende som er tilpasset omgivelsene. Trær og planter vil være stedegne arter, inkludert lønn, bjørk og osp, som utfyller treslag og enggress som allerede finnes på området. I tillegg kommer de til å ruste opp veinettet like utenfor det nye ambassadeområdet, i Sørkedalsveien og Morgedalsvegen.

- Vi er også veldig opptatt av å få et godt forhold til naboene. Vi vil at det skal være rent og pent rundt prosjektet, sier Kevin Morrissey, som blir Walsh sin lokale prosjektleder.

Han legger til at den nye ambassaden vil fremstå som veldig annerledes fra den nåværende, og at den vil fremstå som et college campus.