Bygd og by i endring

Fotografen og geografen Oskar Puschmann er klar med nye bilder i årets sommerutstilling i Oslo Rådhus. Her kan man se hvordan det norske kulturlandskapet stadig er i endring.

Hvordan var det nå det egentlig det så ut den gang?

Oskar Puschmanns Tilbakeblikk-bilder viser oss hvordan. Nå er fotografen og geografen klar med nye bilder i årets sommerutstilling i Oslo rådhus fra torsdag 21. juni til og med søndag 8. juli.

- Tidligere har vi hatt mye bilder fra jordbrukslandskap fra hele landet, men denne gangen er også ulike motiver fra by og bygd representert, blant annet er det noen bilder fra Oslo og Akershus, forteller Oskar Puschmann.

Puschmann har tidligere refotografert bilder av de kjente landskapsfotografene Axel Lindahl, Anders Wilse og Knut Aunes Kunstforlag.

Kulturlandskap i endring
I boken «Tilbakeblikk – landskap i endring» og på nettstedet tilbakeblikk.no har landskapsgeografen dokumentert hvordan det norske kulturlandskapet stadig er i endring.

Nå sist på det nylanserte nettstedet www.tilbakeblikk.no og i NRK-seriene «Levende landskap» og «Brenner».

- Det har vært en økende oppmerksomhet om temaet gjengroing og landskapsendringer de siste årene, men det er først nå det begynner å ta av. Det er veldig positivt at vi nå får en debatt rundt hvorfor og hvordan våre kulturlandskap endrer seg. Selve formålet med Tilbakeblikk-prosjektet er jo å øke bevisstgjøringen om landskapsendringer, samt å invitere til debatt om disse, sier Puschmann.

Utstillingen i Rådhusgalleriet består av 40 postere med bildepar før og nå. Det eldste tatt med 125 års mellomrom, det yngste med bare 13 dager.

Bildetekstene som følger hvert bildepar er, ifølge Puschmann, ment å gi et innblikk i de prosessene som ligger bak endringsprosessene som utspiller seg i kulturlandskapet. Og det er ikke bare bilder fra jordbrukslandskap. Også bymiljøer er en del av Tilbakeblikk-prosjektet.

- Vi vet at mange blir grepet av disse endringsbildene, særlig når det er steder man kjenner igjen. Derfor håper jeg mange norgesvenner og landskapsinteresserte fra Oslo og omegn benytter anledningen til å se utstillingen mens den er på Oslo Rådhus, sier Oskar Puschmann.

Endringsbilder på nett
- Både Lindahl og Wilse reiste mye rundt i Norge på 1800- og 1900-tallet og fotograferte en mengde norske natur- og kulturlandskap. En del av disse motivene har vi oppsøkt og gjengfotografert, og det er disse bildeparene vi nå har fått anledning til å presentere på Internett, forklarer Puschmann.

- I tillegg har vi oversatt alle bildetekstene til tysk og engelsk. Det gjør det også mulig å nå et atskillig større utenlandsk publikum. De fleste land i Europa er opptatt av landskapsendringer, og nettstedet er en god anledning å synliggjøre hvordan Norge jobber med å øke bevisstheten omkring de verdiene som finnes i våre landskap.

Ved hjelp av foto før og nå visualiserer Puschmann de endringer som skjer i det norske kulturlandskapet – både i bylandskapet og jordbrukslandskapet.

Fotografering på Tilbakeblikkprosjektet har pågått siden 2002 og vil fortsette også i de neste årene. Stadig nye bildepar vil derfor fortløpende bli lagt inn på nettstedet tilbakeblikk.no.

- Målet er at alle fylkene skal bli rikholdig representert. Vårt håp er at nettsiden skal bidra til å skape bevissthet og engasjement rundt landskap og landskapsendringer i Norge, forklarer Oskar Puschmann, som til daglig arbeider som landskapsgeograf ved Norsk institutt for skog og landskap på Ås.

Identitet i språk og landskap
- Det norske landskapet er en viktig del av vår felles identitet, forteller Puschmann.

- Sammen med språket er landskapet vår sterkeste nasjonale referanse i tillegg til å være en viktig ressurs for matproduksjon, verdiskaping og opplevelse – for eksempel gjennom friluftsliv og turisme.

- Ved å synliggjøre noen av de endringene som har skjedd i Norge de siste 125 årene, håper vi å bidra til en konstruktiv debatt om landskapsutviklingen i Norge, påpeker samfunnsgeografen.

- Vårt ønske er at utstillingen skal stimulere til refleksjon og bevissthet og en konstruktiv debatt om landskapsendringene.