Mer kraft i Norge

Vi er av dem som gleder oss over at det bygges ut mer kraft i Norge, og det gjelder også vannkraft. Det betyr at vi kan utnytte mye av det regnet som gjør livet surt for mange nordmenn i store deler av året.

Ved å bruke denne fornybare ressursen vil vi ha et enormt konkurransefortrinn i forhold til mange andre land. Det skulle bare mangle at vi ikke skulle bruke denne fordelen.

Nå har vi en olje- og energiminister gjennom Ola Borten Moe som har forstått hva oppgavene hans går ut på, nemlig at det produseres og brukes mer kraft i Norge. Aftenposten skrev søndag at krafttilgangen frem til 2020 kan økes med 35 prosent. I likhet med statsråden tror vi ikke dette gjør at prisene på strøm vil rase, men ved å ha en større produksjon og ved å ha effektive overføringslinjer, ka n vi på en helt annen måte enn i dag regulere kraftproduksjon slik at vi kan holde mer stabile priser.

Selvsagt kan vi også selge betydelige mer ren strøm til utlandet. Det gir oss eksportinntekter langt inn i evigheten – og lenge etter at våre olje- og gassreserver er tømt.

Mange vil rasere den kraftkrevende industrien i Norge. Ikke minst er det mange miljøvernere som ivrer for det. Men hvor kan man produsere aluminium mer miljøvennlig enn i Norge, spør vi. Nye investeringer i aluminiumindustrien vil sikre mange lokalsamfunn og mange arbeidsplasser.

Selvsagt skal vi fortsette alt arbeid som går på energieffektivisering. Nå ser vi det som selvsagt at den nye stortingsmeldingen om bygningspolitikk resulterer i gode og nye ordninger som betyr mye for folk flest. Dette må komme ordninger som gjør det lønnsomt og attraktivt for vanlige huseiere å investere i tiltak som gir redusert strømforbruk. Det vi sparer her hjemme kan selvsagt selges til utlandet.

Vi blir flere mennesker i Norge. Det fører selvsagt til at vi må sikre forsyningen.

Diskusjonen om kraftutbygging har lenge vært preget av eventyrere og romantikere. Nå er det heldigvis kommet mer realisme inn i diskusjonen – og vi har fått politikere som evner å ta beslutninger.

For regjeringen må det være en styrke at Marit Arnstad (Sp) er kommet inn. Hennes søster Eli ledet Arnstad-utvalget som jobbet mye med energieffektiviseringstiltak. Vi regner med at hun og trønder-statsråden Borten Moe følger opp forslagene til dette utvalget. Sammen kan de gjennom en statsrådskole lære bort mye. Håpet er at statsministeren og finansminsteren tar dette til seg.