Arnstad tilbake i manesjen

Etter å ha blitt nevnt utallige ganger til ulike toppverv i regjering og partiapparat, er det endelig duket for comeback for Marit Arnstad.

– Det passet veldig godt å komme tilbake nå. Jeg er veldig glad for å ha blitt spurt, sier hun til NTB.

50-åringen fra Skatval i Nord-Trøndelag tok mandag over som samferdselsminister etter Magnhild Meltveit Kleppa. Hun satte familielivet foran politikken, sa nei til gjenvalg i 2005 og har avslått flere tilbud etter den tid også. Søndag fikk hun telefon fra statsministeren, og denne gang var svaret ja.

– Årene går, og en del familiære forhold forandrer seg. Du slutter aldri å være engasjert selv om du ikke tar del i aktivt politisk arbeid, sier hun.

Veiminister
Arnstad har erfaring som parlamentarisk leder for Senterpartiet og var olje- og energiminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Hun har en meget høy stjerne i partiet og mange gleder seg over at hun tar over samferdselspolitikken, et svært viktig felt for Sp.

– Det å få på plass en robust nasjonal transportplan blir det viktigste i året som kommer. I tillegg spiller samferdselspolitikken en viktig rolle i oppfølgingen av klimaforliket, sier hun.

Arnstad var med på å utarbeide den første Soria Moria-erklæringen og har sine tanker om hvorfor den rødgrønne regjeringen sliter i motbakke for tiden.

– Det har ikke bare vært en krevende vår for Senterpartiet, men vi har opplevd dette før og jeg er trygg på at vi skal klare å gjenvinne tilliten fram mot valget i 2013, sier hun.

Ny landbruksminister
Også i Landbruksdepartementet ble det statsrådsskifte mandag. Lars Peder Brekk trer av og erstattes av Trygve Slagsvold Vedum. Endringen kommer midt i en tillitskrise mellom regjeringen og bondeorganisasjonene, som brøt forhandlingene med staten og gjennomførte en rekke aksjoner tidligere i vår.

– Jeg har generelt god tro på å prate med folk. Vi ønsker å øke norsk matproduksjon. For å få til det, må det være lønnsomhet, sier han til NTB.

33-åringen er nestleder i Senterpartiet og kommer fra stillingen som parlamentarisk leder. Han var leder av Senterungdommen fra 2002 til 2004, er utdannet agronom og driver egen gård på Ilseng i Stange i Hedmark.

Både Kleppa og Brekk vender tilbake til Stortinget i første omgang og Sp-gruppa vil fordele vervene senere mandag. Det er ventet at Lars Peder Brekk blir ny parlamentarisk leder, mens det for Kleppa stilles helt andre posisjoner i utsikt.

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå er hun aktuell som ny fylkesmann i Rogaland. Kleppa har allerede sagt nei til en ny periode på Stortinget.

Endringer
Det er bare to og en halv måned siden sist det var rokeringer i den rødgrønne regjeringen. Da var det SV som foretok flere bytter etter at Audun Lysbakken (SV) trakk seg som barne- og likestillingsminister på grunn av rot med økonomiske tildelinger.

SV-lederen ble erstattet av Inga Marte Thorkildsen, mens Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås overtok oppgavene til Erik Solheim. Solhjell ble miljøminister, mens Holmås fikk ansvaret for utviklingspolitikken. Samtidig gikk Tora Aasland ut av regjeringen, mens Kristin Halvorsen tok over hele kunnskapsfeltet.