Norge sett fra veien gjennom 300 år

Sommerens utstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur viser arkitekturmodeller, eldre billedkunst, filmer, fotografier, litografier og samtidskunst i en utstilling som tematiserer forholdet mellom veier, arkitektur og natur gjennom 300 år.

Utsikter. Norge sett fra veien 1733-2020 vises i Nasjonalmuseet – Arkitektur fra 22. juni til 28. oktober 2012.I utstillingen kan publikum klatre opp i en 7,5 meter lang og tre meter høy modell av landskapet rundt en av Norges største turistattraksjoner – Vøringsfossen. Modellen er laget av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk, og viser hvordan et nytt besøkssenter og en ny gangbru over fossen kan komme til å bli. Ved siden av står modeller for et nytt sinkgruvemuseum i Allmannajuvet i Sauda, laget av den prisbelønte sveitsiske arkitekten Peter Zumthor. Begge prosjektene skal realiseres i regi av Nasjonale turistveger.

– Det interessante med denne utstillingen er ikke bare at vi viser fantastiske arkitektoniske modeller, sier avdelingsdirektør Nina Berre. – Vi setter også Nasjonale turistveger inn i et historisk perseptiv. Gjennom et omfattende historisk billedmateriale, som begynner med Christian Vis norgesreise i 1733, viser vi hvordan forståelsen av landet og landskapet uløselig er knyttet sammen med utbyggingen av veinettet.

Helt siden Christian VI foretok sin norgesreise i 1733, har konger og kunstnerne, ingeniører, fotografer og turister dokumentert dramatiske veistrekninger og storslått utsikter. Gjennom bildeserier i olje og gouache, tegninger, fotografier, litografier, plakater, postkort og filmer – fra 1733 til samtidskunst – blir publikum tatt med på en kjøretur i det norske landskapet gjennom 300 år.

Praktboken UTSIKTER. Norge sett fra veien 1733–2020 gis ut i samarbeid med Press forlag.

Utstillingen er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.