Virke: Byggebransjen en vinner

Hovedorganisasjonen Virke tror på fortsatt vekst i norsk økonomi, men ser også at nordmenn er blitt noe mer forsiktig med pengene. De forventer ingen kjøpefest.

– Alle de underliggende forholdene, sånn som lav rente, lav arbeidsledighet, lav prisstigning og høy lønnsvekst, skulle tilsi et høyt forbruk, men vi er ikke i nærheten av den veksten vi så før 2007, forteller direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke til NTB. Organisasjonen, som blant annet organiserer service- og handelsbedrifter, legger mandag fram sine prognoser for norsk handel og næringsliv.

Selv om Virke ikke forventer like høy vekst, understreker Andersen at det ikke ligger noen dramatikk i dette.

– Det virker rett og slett som om vi er blitt litt mer forsiktige, både når det gjelder forbruk og investeringer. Vi ser særlig at spareraten holder seg på et høyt nivå: rundt 8 prosent.

Virke-direktøren trekker fram byggevarebransjen som en vinner. Det sier han skyldes blant annet nordmenns forhold til det å eie bolig og at det er høy omsetningstakt i boligmarkedet.

– Når man kjøper noe nytt, er det ofte noe man vil forandre eller forbedre, og for nordmenn oppleves nok det å bruke penger på bolig som å være et sted mellom forbruk og investering, forklarer Andersen.