PCB-nivåene ned, men virkningene fortsetter

Tre tiår med forbud mot bruk av PCB har redusert nivåene på Svalbard. Men miljøgiften er til stede overalt, og vil fortsatt i lang tid utgjøre en utfordring for naturen.

Fakta om PCB

* Polyklorerte bifenyler (PCB) er en gruppe helse- og miljøfarlige stoffer som er skadelig for mennesker og natur.

* PCB-holdige produkter finnes i mye gammelt elektrisk utstyr, bygninger, anlegg og maling.

* PCB som slippes ut i andre deler av verden, fraktes med luft- og havstrømmer til Arktis.

* I alle prøver som er tatt på Svalbard de siste to tiårene er det funnet konsentrasjoner av PCB.

Det går fram av en ny samlerapport der Sysselmannen på Svalbard og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) sammenstiller og dokumenterer kunnskapen om PCB på øygruppen.

– Denne rapporten viser at PCB fortsatt er den mest dominerende miljøgiften målt i naturmiljøet i Arktis. Hos høyere dyr i Arktis utgjør denne miljøgiften 50-70 prosent av miljøgiftbelastningen. Hos isbjørn, polarmåker, storjo og ismåker er det avdekket skadelige effekter av PCB på dyrenes hormon- og immunsystem, sier lederen av seksjon for miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt, Geir Wing Gabrielsen til NTB.

Endestasjon for gift
Rapporten «PCB på Svalbard» bygger på intensiv forskning etter at miljøgiftalarmen gikk mot slutten av 90-tallet. Da innså man at det som skulle være verdens mest uberørte naturområder isteden er endestasjonen for lufttransporterte miljøgifter. Luft og havstrømmer bringer miljøgiftene til Svalbard, og de ender der på grunn av kaldt klima hvor fordampningen stopper opp.

Bekymringen økte når man fant tvekjønnet isbjørn og svært høye PCB-nivåer i ferskvannsrøye på Bjørnøya. PCB kan måles overalt på og rundt Svalbard.

Kraftig nedgang
Men nå går nivåene ned. Bruken av PCB-holdig olje har vært forbudt i mer enn tre tiår og nå går nivåene ned. På Svalbard har det også skjedd en omfattende opprydding av lokale PCB-kilder.

– Det positive er at nivåene av PCB går ned i de dyrene vi spiser som fisk, hval og andre nyttedyr. Nivåene har gått kraftig ned fra overgangen mellom 70-80 tallet da vi tror toppen ble nådd, sier forsker Kjetil Sagerup ved Norsk Polarinstitutt til NTB.

Han understreker at bildet av Svalbard som sterkt forurenset av PCB kan nyanseres. Sammenlignet med PCB-nivåene i Østersjøen er Svalbard rent. Men på en rekke områder er nivåene samtidig høyere enn i Nord-Norge.

Samarbeid
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er fornøyd, men ikke beroliget over hovedbudskapet i rapporten.

– En gledelig konklusjon i rapporten er at innholdet av PCB i is og sediment fortsatt går ned. Men vi er fortsatt ikke i mål ettersom rapporten påpeker at innholdet i PCB i luft over Svalbard igjen er økende. Det finnes flere andre miljøgifter, og for noen nye miljøgifter er nivåene stigende i Arktis. Det er derfor helt nødvendig å styrke det eksisterende internasjonale samarbeidet mot PCB, samtidig som vi må utvide innsatsen til å gjelde nye miljøgifter og kvikksølv, sier Solhjell.

Ny nedgang
I samlerapporten kan man lese at nivåene av luftbåren PCB økte i årene etter 2004. Studier viser at det bare er i noen spesielle år PCB-innholdet i luft øker. Dette skjedde i den varme perioden 2005-2008 da isnivået i Polhavet var på et absolutt minimum. De nye studiene peker i retning av at oppvarming på Svalbard setter lagret PCB i spill igjen.

– De siste to årene med data viser at PCB-nivåene igjen går ned. Dette er så ferskt at det ikke er med i rapporten. Men det viser at mengdene med luftbåren PCB svinger med klima og vinder, sier Kjetil Sagerup.