Fornøyd med regjeringens vilje til satsing på god arkitektur

- Vi er fornøyd med regjeringens vilje til satsing på god arkitektur og bygningsmessige kvaliteter.

- Arkitektbedriftene er spesielt godt fornøyd med at stortingsmeldingen løfter fram behovet for satsing på god arkitektur og at det skal lages et eget kompetanseprogram på arkitektur og byggeskikk for kommunene, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

Arkitektbedriftene mener at Stortingsmeldingen for bygningspolitikk - "Gode bygg for eit betre samfunn" - svarer på viktige utfordringene vi står overfor og markerer tydeligere hvilken betydning byggenæringen og arkitektur har i det norske samfunnet.

- Det har vært viktig for arkitektene at meldingen legger føringer for at god arkitektur og bygningsmessige kvaliteter blir forsterket som strategiske virkemidler for samfunnsutviklingen, - ikke minst regionalt. Arkitektbedriftene i Norge mener at det må satses strategisk på dette området med konkret forskning og kunnskapsformidling. Dette ser vi er godt beskrevet i meldingen og det gleder oss, sier Skavang.

- Vi har tidlig sluttet oss til forslaget om Bygg21. Når “programmet” nå er bekreftet gjennom den nye stortingsmeldingen er vi glade for at de prioriteringene som ble foreslått i Byggekostnadsprogrammet har kommet med. Dette er et helt avgjørende grep vi har store forventninger til, sier Skavang.

- Vi kunne ønsket at regjeringen var tydeligere på hvordan FoU i byggenæringen må finansieres. Både myndighetenes virkemiddelapparat og den kollektive finansiering i næringen selv må ha nye løsninger. Dette har ikke kommet klart frem i dagens melding. Dette må bli en del av det Bygg 21 tidlig tar opp, sier Skavang.

- Arkitektbedriftene er godt fornøyd med at ambisjoner med energireduksjon i bygninger bekreftes, og spesielt at Lavenergiprogrammet vil være det sentrale virkemiddelet fremover.

Arkitektbedriftene i Norge har tidligere sagt at Lavenergiprogrammet bør forsterkes og at det må tilføres økonomiske ressurser for å finansiere egne utviklingsprosjekter og formidlings- og opplæringsarbeider.

- Vi forventer at den nødvendige økningen i finansieringen til Laveenergiprogrammet blir fulgt opp helt konkret i neste års statsbudsjett – slik at vi kan nå målene 2015. Vi forventer også at målene og tiltakene for energireduksjon i eksisterende bygningsmasse blir prioritert høyt fremover.

- Vi opplever at det har vært en utmerket involveringen av næringen fra KRD side i arbeidet med denne stortingsmeldingen. Selv om vi ser at vi ikke har fått til gode løsninger for samordning av ulike departementer og myndighetene overfor byggenæringen, har vi stor tro på at Bygg 21 blir en felles arenaen for strategi og handling mellom myndighetene og bygg.