RIF: En milepæl

RIF er fornøyd med at våre viktigste innspill gjenspeiles i stortingsmeldingen "Gode bygg for eit betre samfunn - Ein framtidsretta bygningspolitikk», sier adm. dir. i RIF Liv Kari Skudal Hansteen.

- Det å endelig få en stortingsmelding om bygningspolitikk er en viktig milepæl. Det viser at myndighetene annerkjenner den store betydningen våre fysiske omgivelser har på samfunnet,sier hun.

 - Det at legges vekt på kvaliteter som bærekraftig utvikling, livssykluskostnader, innovasjon og energieffektiv et riktig signal til næringen. Vi håper dette vil gi gode føringer når myndighetene også skal modernisere det offentlige anskaffelseregelverket.

Innovasjon

RIF spilte inn i høringsuttalelsen at det bør legges inn et obligatorisk innovasjonstiltak i et hvert offentlig prosjekt på samme måte som kunstnerisk utsmykking. Innovasjonselementet kan enten knyttes opp mot politiske mål (som f.eks økt tilgjengelighet for alle, ivareta bygningsarv eller miljø- og energieffektivisering) eller knyttes til det spesifikke tiltaket enten i forhold brukerne, til omgivelsene eller andre forhold eller prosesser. For at det offentlige skal være et forbilde, bør staten som byggherre også ta et ansvar for å bidra til at det ligger inne et eller flere innovasjonselementer når bygg skal kontraheres.

Regjeringen sier i stortingsmeldingen at det skal utvikles et utkast til en nasjonal FoU- og innovasjonsstrategi for byggesektoren og utredes ordninger for mer nyskaping i statlig byggevirksomhet.

Livssykluskostnader

I RIFs rapport ”State of the Nation” fremgår det at det er et gjennomgripende problem at vedlikehold av offentlige bygg- og infrastruktur ikke prioriteres. Særlig kritisk er det innenfor helsebygg, kommunale bygg- og veier og vann- og avløpsledninger. Dette gir dårlig økonomi og innebærer også en helserisiko. For bygg reduseres også energieffektiviteten og der alternativet er full utskifting, øker både avfalls- og ressursbruk. RIF sa i sitt høringsinnspill at det er behov for en egen utredning som kan avdekke årsaker, barrierer eller strukturelle begrensende forhold og fremme tiltak for en ønsket praksis ved offentlige investeringer i bygg og infrastruktur.

Regjeringen sier nå at den vil utrede mulighetene for og konsekvensene av eventuell økt bruk av livsløpsanalyser i statlige byggeprosjekter.