Ingeniørene vil ha offentlig dugnad

Regjeringen skjerper nå energikravene til nye bygninger. - Dette er en ambisiøs og nødvendig målsetting for å oppfylle Klimaforliket, mener NITOs president Marit Stykket.

. Samtidig er det mye å hente i eksisterende bygningsmasse. Stat og kommune må gå foran og sette i gang en storstilt dugnad for å løfte kompetansen om energieffektivisering. NITO bidrar gjerne med erfaringer og forslag til konkrete tiltak.

I dag la regjeringen frem stortingsmeldingen: Gode bygg for eit betre samfunn. Som varslet i klimameldingen tidligere i vår skjerpes energikravene. Fra 2015 skal nye bygg holde passivhusnivå og fra 2020 blir det krav om nullenerginivå.

- Dette er en ambisiøs og nødvendig målsetting for å oppfylle Klimaforliket, sier NITOs president Marit Stykket.

Samtidig er det mye å hente når det gjelder eksisterende bygningsmasse. Bygg står i dag for omtrent 40 prosent av energibruken i Norge.

- Å lykkes med energieffektivisering handler like mye om mennesker og kompetanse som det gjør om teknologi. Hovedbarrieren til at energieffektiviseringspotensialet ikke blir utløst er mangel på kunnskap om hvilke tiltak som hjelper lokalt, sier Stykket.

NITO mener at stat og kommune må gå foran og sette i gang en storstilt dugnad for å løfte kompetansen om energieffektivisering hos eiere, brukere og driftere av offentlige bygg.

- Da NITO for noen år tilbake arrangerte kurs i energieffektivisering for kommuneingeniører var det stor pågang og tydelig tørst etter ny kunnskap. Kommunal- og regionaldepartementet må gjerne bruke vårt opplegg for å komme igang med dette viktige arbeidet, sier Stykket

Norske kommuner kan spare millioner på strømregninga ved å ta energieffektivisering på alvor. Dette er penger som kan gå til bedre velferd for innbyggerne.

I NITOs seneste rapport til Future Climate - Engineering Solutions presenterte organisasjonen i samarbeid med ekspertene i Entro en rekke case på vellykket energieffektivisering i bygg.

- Hovedkonklusjonen er at mange energieffektiviserende tiltak blir aldri gjennomført fordi det ikke er nok kunnskap og kompetanse om hva det koster, hvordan det skal gjennomføres og hvilken effekt det vil ha. Mange bedrifter og offentlige virksomheter skyver dessverre fortsatt energieffektiviseringsarbeidet over driftspersonell som ikke alltid har nødvendig kompetanse, sier Stykket.

NITO har en fempunkts handlingsliste for suksess med energieffektivisering i bygg:

1) Virksomheten må skaffe seg oversikt over energiforbruket gjennom å bruke et energiovervåkingssystem. Målsettinger for effektivisering må utarbeides i samarbeid med bedriftens ledelse.
2) Det er avgjørende at ledelsen er involvert og forplikter seg til energieffektvisering og at dette blir en del av virksomhetens kultur.
3) Kompetanse hos driftspersonell som vaktmester er avgjørende. Dersom det er leietakere i bygningen må de involveres, mye energi kan spares på drift og automatisering av lys, ventilasjon og klimaanlegg.
4) Fokus på energieffektive løsninger under rehabilitering og nybygging. En dedikert energikonsulent som følger hele prosessen anbefales.
5) Kommuniser suksesshistoriene internt og eksternt.