Svikter eksisterende boligmasse

Regjeringen har i sin nye byggemelding ambisiøse mål og planer for bedre tilgjengelighet og mer energieffektive boliger.

For den eksisterende boligmassen er imidlertid regjeringens skisse til virkemidler preget av passivitet og mangel på nytenkning.

- Å få til mer ambisiøse fornyingsprosesser i eksisterende boligmasse, og da særlig i blokk­bebyggelsen, er svært krevende. Ikke minst gjelder dette områder som etterinnstallering av heis, og mer omfattende energisparende tiltak. Det er derfor nesten ikke til å tro at Regjeringen er i stand til å legge fram en melding som nærmest er kjemisk fri for nye virkemidler. Mer og bedre informasjon til boligeierne er langt fra nok - her må det kraftigere lut til, sier adm. dir. Thor Eek. Positive effektiviseringstiltak Regjeringen legger i meldingen opp til å frita såkalte «enkle tiltak» fra søknadsplikt. Dette er tiltak som i dag legger beslag på nærmere 20 prosent av byggesaksressursene i kommunene.

- NBBL er svært fornøyd med at regjeringen foretar dette forenklingsgrepet. Dette frigjør ressurser til å ta seg av de større utbyggingssakene, som blant annet boligbyggelag står bak. Vi har derfor god tro på at dette og andre effektiviseringstiltak som foreslås vil slå positivt ut for gjennomføringen av større boligprosjekter, påpeker Thor Eek.

Lite fleksibilitet Nye forskrifter legger opp til at så og si alle nye boliger skal være tilgjengelige for rullestolbrukere. I Byggemeldingen gis det ingen antydninger om nyansering av dette kravet.

- I NBBL er vi skuffet over at regjeringen ikke anlegger en litt mer fleksibel innstilling til universell utforming. Det er å gå for langt at absolutt alt som bygges av boliger skal være rullestolklarert. Her blir det beste det godes fiende. En noe mer fleksibel tilnærming ville ikke minst åpnet for flere rimelige boligløsninger rettet mot ungdom, understreker Thor Eek i NBBL.