Mellomfornøyde boligprodusenter

– Mye bra i meldingen om bygningspolitikk. Den er sterkest på bygningsdelen. Vi savner endringer på det som har med plan og areal å gjøre.

Det er adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene som kommer med denne kommentaren hvor han tydelig signaliserer at meldingen bærer preg av at den kommer fra Kommunal- og regionaldepartementet som håndterer regelverket for bygningsdelen i Plan og bygningsloven.

– Departementet inviterer i meldingen til et bedre samspill med byggenæringen i utviklingen av fremtidens bygningspolitikk. Det er positivt, og vi som bransjeorganisasjon er beredt til å være med på dette arbeidet, fremholder Jæger.

Jæger er videre fornøyd med signalene om at myndighetene ønsker å flytte grensene for hva det er nødvendig å søkes om overfor kommunene. Det er her snakk om tiltak som før var meldingspliktig og så sant de ikke medfører andres interesser som bygg-grenser, naboforhold og dess like.

Boligprodusentenes sjef påpeker at myndighetene også vil se på forhold knyttet til igangsettingstillatelser.

– Dagens regler for søknad om ansvarsrett må sees på bakgrunn av hva som nylig er kommet fra ESA om at kommunal forhåndsgodkjenning av foretak er i strid med EUs tjenestedirektiv. I forbindelse med utarbeidelse av nye regler blir det viktig i stedet å stille krav til foretak hvor det ligger kompetanse i bunn, sier Jæger og legger til:

– Da kan man forenkle hva kommunene skal ta stilling til. Vi håper å bli invitert inn i dette regelarbeidet.

Boligprodusentene håper at denne avlastningen kan føre til at kommunene kan legge mer trykk på satsningen på IKT som det signaliseres om i meldingen.

– Her er det et stort potensial for effektivisering av Plan og bygningsloven. Hele dette arbeidet vil ta noe tid. Derfor håper vi at departementet kommer i gang så raskt som mulig til høsten og ikke venter til meldingen er behandlet i Stortinget, sier Jæger og henviser at også en samlet opposisjon på Stortinget går inn for dette.

Jæger savner samme vilje til forenkling i plandelen av loven, og han etterlyser foreslått tiltak fra byggenæringen som endring av fem års regelen for private reguleringsplaner. For å få til raskere saksbehandling her hadde han forventet mer bruk av dispensasjoner dersom endringer ikke stemte helt med reguleringsplanene, eller at myndighetene hadde foreslått enklere måter å løse endringer på.

Boligprodusentene registrer at departementet varsler strengere regler for TEK på energibruk, men at man ikke sier noe om hvilke skjerpelser som kommer.

– At myndighetene nå fremstår noe mer vag på dette området, synes vi er bra, sier Jæger som ikke utelukker at myndighetene har vært lydhøre overfor innvendinger om at signaliserte skjerpelser bidrar til kostnadsøkninger som ikke er rett medisin når det bygges for lite.

Jæger er svært begeistret for at man innenfor det foreslåtte kompetanseutviklingsprosjektet Bygg 21 skal ha et eget program som skal ta for seg inneklima i boliger med stor tetthet.

– Viktig å få på plass hvordan ventilasjonen skal fungere i fremtidens boliger. Dette har det så langt vært rettet altfor lite oppmerksomhet mot fra myndighetenes side, kommenterer han.

Jæger reager også på det som han mener er altfor lave anslag for boligbehov.

– Departementet signaliserer riktignok at de vil komme tilbake til dette i en senere boligmelding. Da håper jeg de virkelig tar tak i det offentliges rolle som regulerer av tomter slik at det legges ut tilstrekkelig areal for boligbygging. Da må man virkelig ta tak i konflikter knyttet til eksempelvis markagrensen samt alle typer innsigelser som dukker opp før areal kan benyttes til byggegrunn, avslutter han.