- Gode bygg for et bedre samfunn

- Regjeringen vil legge til rette for energieffektive bygg med god kvalitet. Samtidig skal byggereglene bli enklere. Det skal brukes mindre tid, penger og papir på byråkrati, sier statsråd Liv Signe Navarsete.

Fakta om bygningsmelding

* Statsråd Liv Signe Navarsete (Sp) la fredag fram en stortingsmelding om bygging i Norge.

* Statsråden lover at byggesaksbehandlingen skal bli enklere

* Hvis ikke naboene protesterer, skal det bli mulig å bygge på boligen eller å oppføre tilbygg og garasje uten å søke kommunen.

* Byggtekniske krav til boliger vil bli skjerpet i 2015 til passivhusnivå og i 2020 nesten til nullenergi-bygg.

* Navarsete inviterer byggenæringen til et samarbeid om å øke kompetansen i næringen.

* Bygg- anlegg og eiendomsnæringen her i landet omsetter årlig for 600 milliarder kroner.

* Mer enn 300.000 personer jobber i byggenæringen i Norge.

Kilde: NTB

Se video fra pressekonferansen

Regjeringen la fredag frem Stortingsmeldingen ”Gode bygg for eit betre samfunn” om bygningspolitikken. Det er den første meldingen av sitt slag.

- Jeg er stolt av å få legge fram den første Stortingsmeldingen med en samlet bygningspolitikk. De byggene vi setter opp i dag, skal dekke behovene for framtidige generasjoner. Derfor må vi bygge enda bedre og smartere enn til nå, sier Navarsete.

Stortingsmeldingen varsler et forenklingsarbeid som skal redusere tidsbruk og kostnader for involverte parter. Regjeringen vil blant annet at flere enkle byggetiltak skal kunne bli sett i verk uten å søke kommunen først. Målet er å redusere omfanget av saker med 30 prosent.

- I dag må utbyggerer gjennom mange byråkratiske trinn fra tidlig plan til ferdig bygg. De møter ofte uventede hindre og må ta omkamper. Byggesøknader og kommunene sin behandling skal innen 2015 skje digitalt og mer brukervennlig, sier Navarsete.

Som varslet i Klimameldingen tidligere i vår, vil regjeringen skjerpe energikravene for nye bygg.

- Bygg står for rundt 40 prosent av energibruken i Norge. Fra 2015 skal nye bygg holde passivhusnivå, fra 2020 blir det krav om nullenerginivå. Dette gir næringen tid til å omstille seg. Vi skal nå se nærmere på hvordan vi skal utforme kravene i praksis, sier Navarsete.

Navarsete tar dessuten grep for at kompetansen i byggenæringen skal bli bedre. Bygge- anlegg- og eiendomsnæringen er største næringen på fastlandet. Den omsetter årlig for 600 milliarder kroner. Verdien av byggene er på seks billioner kroner. Norske boliger står for to tredeler.

- Det er mye penger involvert i byggjenæringen. Derfor trenger vi en kompetent næring. Det blir gjort for mange feil i prosjektering og praktisk bygging. Samtidig er produktivitetsutviklingen låg. Regjeringen vil derfor invitere byggjenæringen til samarbeid om et kunnskapsløft. Satsingen har vi kalt «Bygg21», sier Navarsete.

Se video fra pressekonferansen

Her finner du hele stortingsmeldingen.