Mer klimavennlige bygg

- Jeg er fornøyd med at meldingen inneholder viktige klimatiltak og forenklingstiltak, sier bygningspolitisk talsperson Hilde Magnusson, fra Arbeiderpartiet.

- Byggemeldinga inneholder gode nyheter for fremtidens boliger. Det skal legges til rette for at fremtidens hus skal være energieffektive bygg med god kvalitet. Dagens bygg står for hele 40 % av energibruken. Ved å skjerpe energikrava i byggteknisk forskrift til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020 legger vi grunnlaget for at nye boliger skal bli mindre energikrevende og bidra til en mer klimavennlig samfunnsutvikling, understreker hun.

- Et eksempel er energieffektive moduler. Hvis vi bygger videre på de gode løsningene, kan vi få flere til å ligge i forkant og løfte hele byggenæringen. Jeg tror ikke det kommer til å skje spontant, derfor er det viktig at det offentlige vil bidra med å bygge arenaer for kunnskapsdeling, sier Magnusson.

Fra neste år blir byggereglene enklere og det gjør det lettere for folk og for eksempel å utvide huset eller bygge garasje. Med denne endringen kan det spares inntil 30 % byråkrati.

- Dette er tidenes forenkling av byggesektoren. Det skal heretter brukes mindre tid, penger og papir på byråkrati. Å frigjøre kapasitet på de kommunale plankontorene er gode nyheter for økt boligforsyning, sier boligpolitisk talsperson Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet.

– Et av de fem viktigste hovedtiltakene for mer boligbygging for Arbeiderpartiets boligutvalg, var økt kompetanse i byggenæringa. Jeg synes bygningsmeldingen har flere gode tiltak for å sørge for dette, sier Haugli.

- At Regjeringa vil ta initiativ for å etablere Bygg21 som et samarbeidsprosjekt med byggenæringa for å heve kompetansenivået, er bra. Vårt boligutvalg mente også det var behov for en gjennomgang av plan- og bygningsloven for å sikre raskere og enklere regulering og saksbehandling. Regjeringen følger opp dette og vil utrede forenklinger av plan- og bygningsloven og komme tilbake med eventuelle endringer i boligmeldingen, avslutter Håkon Haugli.