Vil myke opp kravene til universell utforming

Arbeiderpartiets nest største fylkesorganisasjon ønsker oppmykning av krav til universell utforming, flere boliger i strandsonen i sentrale strøk og senking av egenkapitalkrav fra 15 til 10 prosent.

– Vi trenger noen rikspolitiske retningslinjer for å få opp byggetempoet. I dag er ikke boligbygging et mål i seg selv, noe vi mener det burde være, sier stortingsrepresentant og leder for Arbeiderpartiet i Akershus, Sverre Myrli.

Han peker blant annet på at både plan- og ankeprosesser i byggesaker tar for lang tid, og mener det må gjøres grep for å møte boligutfordringene som kommer.

– Boligprisene øker mer i Akershus enn andre steder i landet, og i tillegg forteller prognoser fra Statistisk sentralbyrå oss at innbyggertallet i fylket kommer til å øke kraftig de neste 10 til 40 årene. Vi må gjøre grep nå, sier Sverre Myrli.

Han frykter følgende den forventede folkeveksten kan få dersom ikke det ikke blir større fart i boligbyggingen.

– Når det allerede i dag er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, vil ubalansen bli enda tydeligere og utfordrende de kommende årene dersom byggetakten ikke økes, sier Sverre Myrli.

– Universell utforming fordyrer
Nå har et boligpolitisk utvalg i Akershus Arbeiderparti kommet med en rekke forslag for å få opp tempoet. Blant annet mener de at kravene til universell utforming bør justeres betydelig for å få ned byggekostnadene. I et tiltaksdokument, vedtatt i representantskapet i partiet 30. mai i år, foreslås det blant annet at:

"Plan og bygningsloven mykes opp i forhold til kravet om universell utforming. Mens det i dag settes krav til 100 prosent universell utforming i nye prosjekter, ønsker Akershus Ap at det kun settes et minimumskrav til at 2/3 av leilighetene i blokkbebyggelse er universelt utformet."

For studentboliger ønsker Akershus Arbeiderparti å gi størstedelen av dem unntak fra kravene om universell utforming.

De boligpolitiske tiltakene Akershus Arbeiderparti ønsker å få innført, er med andre ord ikke helt på linje med hva den rødgrønne regjeringen selv ønsker. Kommunalminister Liv Signe Navarsete har stått hardt på kravene om universell utforming som ble innført tidligere i år, selv om reglene for studentboliger ble moderert 1. april.

Vil ha mer aktivitet i strandsonen
Mens regjeringen så sent som i fjor skjerpet byggereglene for 100-metersbeltet, med noen spesielle unntak for distriktene, ønsker Ap i Akershus å gi plass til flere større boligprosjekter i strandsonen. De trekker frem Lysaker brygge, Aker Brygge, Tjuvholmen og Bjørvika i Bærum og Oslo som eksempler på prosjekter som både gir flere boliger og lettere tilgang til sjøen for allmennheten.

Vil redusere egenkapitalkrav
Fylkespartiet er også skeptiske til Finanstilsynets nye egenkapitalkrav ved kjøp av bolig på 15 prosent. Akershus Ap ønsker at kravet settes ned igjen til 10 prosent. Det er ikke mer enn litt over et halvt år siden den nye grensen ble innført av Finanstilsynet.

”Akershus Ap er skeptiske til dette, da det vil gjøre det vanskeligere for unge boligsøkere og økonomiske ressurssvake personer å komme seg inn på boligmarkedet”, skriver fylkespartiet og mener samtidig at bankene i større grad må få benytte seg av skjønn i hver enkelt lånesak.

Les mer i Byggeindustrien nummer 9.