Skanska omstrukturer boligutviklingsenheten

Skanska skal omstrukturere boligutviklingsenhetene i Norden, Tsjekkia og Slovakia.

Boligutviklingsvirksomheten har fremfor alt i Sverige hatt svake resultat over noen tid. Årsaken er først og fremst høyere enn beregnede kostnader i produksjon og at organisasjonen har vært tilpasset en høyere volumambisjon enn hva vi har vært i stand til å realisere.

For å oppnå langsiktig akseptabel lønnsomhet i boligutviklingsvirksomheten har det vært gjennomført en omfattende analyse av virksomhetens marked, strategi og organisasjon de seneste månedene. Som resultat av analysen gjennomføres nå en gjennomgripende omstrukturering av virksomheten.

For å tilpasse kostnadene til de forventede volum og bedre å få utnyttet synergiene med byggvirksomheten, integreres nå all boligutvikling i Norden i byggvirksomheten i Norge, Sverige og Finland, under ledelse av de respektive nasjonale lederne i de tre landene. Boligutvikling Norden opphører som en egen forretningsenhet og ledere er på plass for å ivareta virksomheten i de ulike entreprenørenhetene. Omorganiseringen innebærer at antall medarbeidere reduseres med ca 150, hvorav 110 i Sverige.

- Vi ser en langsiktig god etterspørsel på boliger i Norden. Boligutvikling er en viktig del av Skanskas kjernevirksomhet og vi har uutnyttede synergier mellom bygg- og boligutviklingsvirksomhetene. Hensikten med omstruktureringen er å opprettholde og styrke vår markedsposisjon i de nordiske storby-regionene, sier Johan Karlstrøm, VD og konsernsjef for Skanska AB.

Omstruktureringen i Norden kommer til å medføre kostnader med en engangseffekt på SEK 300 millioner i andre kvartal 2012, hvorav SEK 150 millioner er avsatt til nedbemanning/omstrukturering og SEK 150 millioner er relatert til prosjektnedskrivning på pågående prosjekt, der forventet resultatet vurderes ikke å kunne oppnås.

Det er ikke identifisert behov for å nedskrive landbanken for boliger i Norden. Derimot kommer omfanget av landbanken for boliger i Norden til å bli tilpasset nåværende volumer for å oppnå bærekraftig avkastning på sysselsatt kapital. Tilpasningen kommer til å skje over tid, gjennom blant annet salg.

I Tsjekkia og Slovakia kommer boligutviklingen til å begrenses til området rundt Praha. Dette foranlediger en nedskriving av landbanken på ca SEK 80 millioner kroner i boligutviklingsvirksomheten. Bakgrunnen for handlingen er det svake markedet utenfor Praha, hvilket forventes å vedvare.

Skanskas finansielle mål ligger fast. For prosjektutviklingsvirksomhetene der boligutvikling inngår, er målet at den gjennomsnittlige avkastningen på sysselsatt kapital årlig skal være på 10-15%. Boligutvikling vil fortsatt bli rapportert som ett separat segment.

Boligutviklingsvirksomheten i Polen og UK berøres ikke av omstruktureringen.