Ap er på boligballen

Rett etter at klimaforliket ble inngått mandag, arrangerte Arbeiderpartiet (Ap) et miniseminar om klimavennlige boliger på Stortinget. - Det kan ikke bli et luksusprosjekt å bo miljøvennlig, sier storingsrepresentant Håkon Haugli (Ap).

- I klimameldingen ligger en rekke konkrete tiltak for energieffektivisering i bygg og miljøvennlig bygging. Det er tiltak som har en rekke sider og vi ønsker å være tidlig ute og diskutere med fagmiljøet og få innspill hvordan vi kan kombinere krav til miljøvennlig bygging med behovet for å bygge mange og rimelige boliger med god bokvalitet, sier stortingsrepresentant Håkon Haugli, som er Aps boligtalsmann på Stortinget. Han er også leder for Aps boligutvalg.

Temaet for seminaret var ”Det koster å bygge klimavennlige boliger. Har vi råd? Har vi råd til å la være?” Representanter fra Bellona og Future Built innledet seminaret som var en dialogarena for mellom folkevalgte på både kommunalt og statlig nivå og interessenter innen bygg, bolig og byutvikling.

- Har vi råd til å la være?

- Det er nettopp det som er kjernen i problemstillingen. Klimakrisen er reell og byr på utfordringer. Gjennom klimameldingen sier vi at vi skal ta grep i byggsektoren, samtidig er vi bekymret for boligmangelen. I dette ligger det avveininger, men jeg tror ikke svaret er å fire på kravene, men å oppnå et godt samspill, tenke smart og dele kunnskapen, framfor å stå ved hver vår ende av tauet og trekke i ulike retninger, sier han til bygg.no.

- Byggenæringen mener mange nye krav øker kostnadene. Nye energikrav tilsier at boligene ikke blir rimeligere. Frykter du en skummel spiral i forhold til boligmangelen og boligprisstigningen vi opplevere i dag?

- Vi er bekymret for at kravene blir mange og prosessene tar for lang tid. Derfor tar Ap initiativ for en helhetlig gjennomgang av Plan- og bygningsloven. Vår hypotese er at vi ikke har et optimalt regelverk i dag. Det er mange og til dels uforståelige krav. Men vi kommer ikke til å begynne med å fire på kravene til energi og universell utforming, vi mener det ikke i hovedsak er disse kravene som driver prisene. Byggekostnader er en faktor, men også tomtekostnader og underentrepriser driver kostnadssiden på boligsiden. Den viktigste faktoren for boligprisstigningen er at tilbudet er for lite i forhold til etterspørselen. Hovedgrepet vi kan gjøre er å få bygd mer, kommenterer han.

- I dag er energivennlige boliger forbehold de med god betalingsdyktighet. Hvordan unngå det i framtiden?

- Slik det er i dag er det et luksusprosjekt å bo miljøvennlig. Vi er nødt til å komme dit at folk flest bor på en klimavennlig måte. Jeg tror vi primært må fokusere på flerhusholdningsbygg, det er der vi må ta de tyngste løftene først. Ap ønsker ikke å legge store kostnader inn i dette regnestykket. Vi ønsker å oppnå noen miljømessige mål, så må det fra myndighetenes side skapes gode systemer for kunnskapsdeling og innovasjon, næringsutvikling og effektivitet. Faktorer som generelt kan bidra til innsparing og mulighet for å bygge mer klimavennlig, sier Haugli.

- Kan du konkretisere hva du mener om tiltak rundt kompetanse og innovasjon?

- Et eksempel er energieffektive moduler, der tilbakemeldingen fra enkelte entreprenører er at vi er i mål med gode og energivennlige løsninger for denne type bygg, mens andre mener det er en håpløs oppgave. Hvis vi bygger videre på de gode løsningene, kan vi få flere til å ligge i forkant og løfte hele byggenæringen. Jeg tror ikke det kommer til å skje spontant, derfor må det offentlige bidra med gode kunnskapsdelingsarenaer, sier han.

I Klimaforliket ber Stortinget regjeringen komme med et mål for energieffektivisering i bygg i løpet av 2012. Hvor mener du målet bør være?

- Jeg mener det er riktig at vi er ambisiøse, men har en forståelse for at det må vurderes en rekke hensyn. Det viktige er at vi legger en tidsplan vi kan forholde oss til og definere det nivået vi mener er riktig. Det blir vanskelig og en prosess som vil pågå i løpet av høsten og som alle på Stortinget ønsker gode innspill til. Punktene innen byggsektoren i Klimaforliket ligger fast, men vi ønsker en bred og god debatt rundt hvordan dette skal se ut i praksis og jeg oppfordrer bransjen til å bidra med den forståelsen. Hvilket nivå er realistisk og hva klarer bransjen faktisk å få til, avslutter han.

Byggemeldingen legges fram i morgen 15. juni og blir behandlet på Stortinget i løpet av høsten.