GPS-jamming påvirker ikke anleggsmaskiner

Forsvaret har varslet at de vil jamme GPS-signaler i forbindelse med en militærøvelse, men dette får ikke noe å si for styringssystemene til anleggsmaskiner.

I forbindelse med militærøvelsen NATO Unified Vision har Post & Teletilsynet gitt tilatelse til Forsvaret om å forstyrre GPS-signalene i deler av landet i to uker.

- Aktiviteten knyttet til Unified Vision 2012 vil ikke påvirke GPS-ene for bygge-og anleggsmaskinene. Det er kun enkelte brukere i et begrenset tidsrom som vil bli berørt og de vil i tillegg bli varslet, sier major Ivar Moen, presse- og informasjonsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter til Byggeindustrien.

Tidligere denne uken ble det sendt ut en melding hvor man varslet brukere av GPS-utstyr må påregne redusert eller ingen tilgang på GPS-signaler innen de nedenfor angitte tidsrom og område:

F.o.m 14. – 15. juni, 2012, kl 0800 til kl 1600 lokal tid.
F.o.m. 18. – 22. juni, 2012, kl 0800 til kl 1900 lokal tid.
F.o.m. 25. – 28. juni, 2012, kl 0800 til kl 1900 lokal tid.

Område innenfor: 61ºN til 68ºN og 1ºØ til svenskegrensen. Et område som ligger cirka mellom Lillehammer og Bodø. Nå toner Forsvaret ned konsekvensene av dette.

- Varslingen vært omfattende, men omfanget og konsekvensene av GPS-jammingen vil i realiteten bli svært begrenset, sier Moen.

Forberedelser og gjennomføring av NATO UNIFIFIED VISION 2012 (UV12) skal foregå i overnevnte tidsrom med base på Ørland flystasjon. En av hovedaktivitetene inneholder øvingsmomenter med jamming av GPS-signalene på begge frekvensbånd (L1 og L2). All jamming foregår fra bakkebaserte jammere. Denne aktiviteten er knyttet til begrepet navigasjonskrigføring, Navigation Warfare (NAVWAR).