Eiendomsbransjen fornøyd med klimaforliket

Stortingets klimavedtak denne uken er en anerkjennelse av at eiendomssektoren er en viktig faktor i klimaregnskapet. Norsk Eiendom mener dette er et stort skritt i riktig retning.

Organisasjonen har tidligere gitt uttrykk for at Klimameldingen som regjeringen la frem tidligere i år var svært mangelfull. Nå har et bredt stortingsflertall angitt hvordan Norge skal møte klimautfordringene, også innenfor bygg og eiendom.

- Stortinget pålegger nå regjeringen å fastsette et mål for energieffektivisering i bygg og at målsettingen skal være avklart allerede i år. Et ambisiøst og forpliktende mål for energibruken i norske bygg har lenge vært etterlyst av eiendomsbransjen. Derfor er klimaforliket gledelig, sier adm. direktør Thor Olaf Askjer i bransjeforeningen Norsk Eiendom.

Stortinget ber også om at regjeringen utformer konkrete virkemidler for å redusere energibruken og stimulere mer miljøvennlige energiformer i norske husholdninger.

- Med disse viktige grepene i tillegg til det som fra før ligger i Klimameldingen blir bygge- og eiendomssektoren for alvor en bidragsyter til løsningen av klimautfordringene, sier Thor Olaf Askjer.

I Klimameldingen varslet regjeringen tre tiltak for å redusere energibruken i bygg. For det første at alle nye bygg skal utføres som passivhus fra og med 2015, for det andre et krav om energimessig ytelse til bygningskomponenter når disse skal skiftes ut i eksisterende bygg. Det siste grepet var utfasing av oljefyring. Nå har altså klimaforliket ytterligere styrket bygge- og eiendomsbransjen rolle i forhold til klimautfordringene.

- En rekke aktører i bygge- og eiendomsbransjen, miljøorganisasjoner og deler av fagbevegelsen har utfordret Stortinget til å vedta et nasjonalt mål for energieffektivisering samt til å innføre robuste virkemidler som bidrar til reell energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse. Når disse momentene nå er en del av klimaforliket, tar vi det som en seier for klimaet og våre synspunkter, sier Thor Olaf Askjer.

De internasjonale trendene er entydige i retning av å stille tydeligere miljøkrav til boliger og yrkesbygg. Norge har lenge ligget bak resten av Europa på dette området, trolig på grunn av vår unike energisituasjon.

Når klimaforliket nå gjør energibruk i bygg til et nasjonalt satsingsområde, vil dette også bidra til en mer differensiert prisdannelse innen eiendomssektoren. Markedet vil i tiden som kommer trolig enda tydeligere anerkjenne prisfordelen som ligger i miljøvennlige bygg, noe som vil styrke moderniseringen og energieffektiviseringen ytterligere.