Klimaforliket stiller krav men åpner også for muligheter

Det er nå enighet om et nytt klimaforlik som stiller klare og konkrete krav til industri og næringsliv til reduksjon av utslipp. Regjeringens neste oppgave er å informere om de fordeler som kommer til de som velger å ta den grønne stafettpinnen.

Det er en lettelse at regjeringspartiene nå er enige med Høyre, KrF og Venstre om et nytt klimaforlik. Regjeringen vil blant annet skjerpe energikravene i byggereglene til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020. Det er særdeles positivt at Stortinget ber regjeringen komme tilbake med et mål for energieffektivisering i bygg i løpet av 2012 og samtidig ber regjeringen legge frem forslag om virkemidler for å utløse betydelig energieffektivisering og energiomlegging fra fossile til miljøvennlige kilder i private husholdninger.

Dette er bra og bør ønskes velkommen, ettersom det gir forutsigbarhet for industri og næringsliv. Men skal vi klare å oppnå målet med å kutte klimagassutslipp med minst 50 % innen 2050, er det nødvendig at noen gjør mer enn det som kreves.

For å stimulere flest mulig til å se viktigheten av reduksjon i utslipp, bør det også kommuniseres tydelig de fordeler tiltak som tiltak som reduserer utslipp også kan gi den enkelte bedrift, kommune eller industri.

Her representerer bygg en stor mulighet. Energieffektivisering av bygg kan enkelt og billig bidra til at vi oppnår landets fornybarforpliktelser i tillegg til reduksjon i klimagassutslipp. Det er viktig å få frem at dette også kan være en god investering:

* Investering i energieffektivisering av bygg er en forretningsavgjørelse. Ifølge amerikanske studier* er kapitalinvestering i energieffektive systemer som gir reduserte driftsutgifter, både lav risiko og gir høy avkastning sammenlignet med de fleste andre investeringsmuligheter.

* Energieffektivisering gir billigere drift av bygg og bedre inneklima. Et eksempel på dette er selskapet Halliburton, som skal redusere energibruken i hele sin norske bygningsmasse på 45.000 kvm med 40 prosent.

* Selskaper kan sikre seg varige konkurransefortrinn ved å velge fremtidsrettede løsninger som setter strengere krav til energibruken i bygg enn det som pålegges.

Energieffektivitet fungerer nå. Det vil kunne hjelpe kloden i dag. Det er derfor vi velger å støtte Bellona og deres Byggforum som oppfordrer myndighetene til å konkretisere og forenkle hvordan reduksjon i forbruk kan gjennomføres og fordelen det kan gi.

Spart energi er den raskeste og billigste metoden for å redusere CO2-utslipp. Det kan også være god business.

Referanseundersøkelse:
* The Investment Risk in Whole Buildings Energy-Efficiency Upgrade Projects”.Published in proceedings of the ACEE 1998 Summer Study on Energy Efficiency in Buildings, 4:307-318. Washington, D.C.; American Council for an Energy Efficient Economy.