Nyrestaurerte Ekebergrestauranten åpner

Champagneterrasse på taket, balkongservering i annen etasje og uteservering av hvitvin og skummende øl i skulpturpark designet til kvinnens pris.

Alt dette samt praktfull utsikt over Oslo og mye mer venter den som i sommer velger å besøke Ekebergrestauranten i Oslo en av Nordens mest kjente funkisbygninger. Likevel har norske myndigheter og private eiere opp gjennom årene utsatt bygningen for et graverende forfall. Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) og riksantikvar Nils Marstein roste de nyrestaurerte lokalene og eiendomsutvikler Christian Ringnes opp i skyene da de onsdag ble vist rundt i funkisperlen fra 1929. Vi er veldig fornøyd, særlig når vi tenker på i hvor dårlig stand Ekebergrestauranten var da bygget ble fredet, sier Marstein til NTB. Et skrekkeksempel Forfallet gikk så langt at internasjonale arkitektureksperter, blant dem Staffan Schmidt, har brukt Ekebergrestauranten som skrekkeksempel i sine foredrag over hele verden. Riksantikvar Nils Marstein sier til NTB at det var avgjørende at det kom inn en interessent som både hadde fantasi, begeistring og økonomisk ryggrad til å renovere bygget på en skikkelig måte. Ringnes kjøpte den arkitekturhistoriske, falleferdige bygningen for 15 millioner kroner. Renoveringen har kostet mye mer og tatt 11 måneder. Anerkjennende smil Miljøvernminister Hareide smilte anerkjennende da han fikk se og høre at den vakre, stilrene peisen i selskapslokalene i annen etasje samsvarer bedre med tegningene til restaurantens arkitekt Lars Backer enn den peisen som sto der da bygningen ble reist. Brannvesenet godkjente ikke den peisen Backer opprinnelig tegnet. Nå er tekniske problemer løst og peisen oppført nesten slik Backer tegnet den, forteller Ringnes. Og miljøvernministeren fortsatte å smile, også da han fikk se baren i annen etasje og høre om vinhyllene i tilknytning til restaurantens åpne kjøkken i første etasje. Bryter ikke Nødvendige, moderne tekniske innretninger som ventilasjonsanlegg og akustikkdempende materialer er ført opp og montert på en måte som ikke bryter og forstyrrer funkisstilen. I restauranten kan gjestene fortsatt se betongdragerne i taket. Dette tror jeg kommer til å bli en attraksjon, et kulturminne og levende sted Oslo-folk vil være stolt av, sa Hareide. Han smilte stadig da han hadde sett det hele, inkludert restaurantens italienske pizza- og bakerovner ute på den vestvendte terrassen og hørt eiendomsutvikler Ringnes uttrykke håp om at duften fra stekeovnene der ute vil senke seg over gjestene og stimulerer øltørsten kraftig. Onsdag kveld åpnet funkisrestauranten for spesialinviterte gjester. Lørdag 19. mars åpner restauranten for publikum. Men fram til februar neste år er selskapslokalene i annen etasje allerede forhåndsbestilt til bryllupsfeiring hver eneste lørdag, ifølge Christian Ringnes.