Tomtefestedom kan gi blåmandag

Grunneierne jubler mens de 300 000 tomtefesterne fortviler etter at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har slått fast at deler av tomtefesteloven er lovstridig.

Tomtefestloven § 33 er i strid med vernet av eiendomsrett i Den europeiske menneskerettskonvensjonen, siden grunneier nektes ny festeavgift når tomtefesteavtalen er utløpt, fastslår Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Striden om tomtefeste har vart i mange år. Det var en stor sak i 1996 da regjeringen til Gro Harlem Brundtland ga støtte til grunneiernes oppfatning. I 2004 ble loven forandret, og det er denne endringen som er påklaget til menneskerettighetskommisjonen. Nå må staten endre loven slik at den kommer i samsvar med dommen i Strasbourg.

For mange bolig- og hytteiere som har festetomt, kan denne dommen få dramatisk betydning. Mange har betalt bare en symbolsk pris for å feste tomt, men nå vil denne prisen bli økt dramatisk. Det er ikke alle som har rygg til å bære det. Mange har hatt mulighet til å kjøpe tomtene til en rimelig penge. Nå må man betale dyrt for å sikre grunnen for hus og hytte.

Mange må også selge sine eiendommer med store tap.