Abra Havn

Abra Havn

Sted: Kristiansand Dyrepark

Prosjekttype: Sjørøverlandsby med 171 leiligheter / 750 sengeplasser

Totale prosjektkostnader:
200 millioner kroner

Kontraktssum:
151,3 millioner kroner

Btoareal: Ca 7.500 kvm

Byggherre: Dyreparken Eiendom

Totalentreprenør:
Kaspar Strømme / Team Bygg

Arkitekt: Svensson Arkitekter

Rådgivere:
RIB: Dagfin Skaar - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Agder El.installasjon - Rørlegger Steinar Holbæk - Ventilasjon: ORAS - Prefab tre-elementer: Lindal Treindustri - Prefab badekabiner: Norac - Innredningsarbeider: Maxi Bygg - Innredningsarbeider: Christian Grønning - Pussfasader: Nordisk Facade - Branntetting: Thermax Brannsikring - Byggevarer: Optimera / Neumann l Stål: OPS Mekanisk - Brygge: Hodne Bygg - Flisarbeider: Bardoff Hansen & Sønn - Vinduer: Venta Windows - Ytterdører: Gilje - Innerdører: Nordic - Trapper/ balkonger: Aanesland Fabrikker - Systeminnredning: GHV Montasje - Overflatebehandling bymur: Nuland Byggservice - Malerarbeider: Br. Jakobsen - Kjøkken: Sigdal/Eftevaag - Betong: Unicon - Blikkenslager: Ulstein Blikkenslagerverksted - Taktekking: Icopal Tak - Heis: HK Service - Møbler Møblér Norge - Kumlokk med spesialdesign (+ dødninghode) Ulefoss Jernverk - Utomhus: Hagemiljø

Abra Havn - overnattingslandsbyen i Dyreparken med 171 sjørøverkåker - åpnet pinseaften. Totalentreprenør Kaspar Strømme og Team Bygg har brukt et drøyt år på å bygge Kaptein Sabeltanns Hus, Langemanns Hus, Pelle og Pysas Hus, Villa Rosa, den 300 meter lange bymuren og mye mer.

– Å bygge en sjørøverlandsby er ikke som andre byggeprosjekter. Det var ikke mulig å beskrive prosjektet spesifikt i en totalentreprisekontrakt, så vi har hatt en grundig prosjektfase sammen med byggherren Dyreparken Eiendom AS før byggestart. En 1:50 modell har vært grunnlaget for det vi har jobbet videre med. Det har blitt små endringer underveis. For eksempel hvordan uttrykket på byggene skal være. Fasadene har forskjellige kledninger med pussfasade, låvekledning, liggende og stående tømmermannspanel samt villmarkspanel, forteller anleggsleder Øyvind Johnsen i Kaspar Strømme/Team Bygg.

Stram framdrift
– Drøyt ett års byggetid var knapt, og vi var avhengig av å ha en meget stram framdrift for å komme i mål. Veggene ble levert i elementer fra Vegårdshei-bedriften Lindal Treindustri, uten kledning, men ferdig utlektet. På grunn av byggenes varierte utseende måtte ytterkledningen utføres på stedet. Vi overtok byggene ferdig tettet med takpapp og vindsperre. Selv har vi lagt takbord, shingel, skifer og montert ytterkledning, forteller prosjektleder Mikal Ravnberg og fortsetter:

– 50 prosent av byggene har pussfasade med pussede aquaplater. En sement-
basert plate som har fått en puss på utsiden som former mønsteret på fasadene.

I utgangspunktet er det fire forskjellige leilighetstyper. Kaptein Sabeltanns Hus, Langemanns Hus og heksa Miriams Hus er spesielt utformede suiter. Ellers er leilighetene identiske. På et tidlig stadium var vi i kontakt med Lindal om gjennomføringen og den avtalte serieproduksjonen med Lindal Treindustri som i snitt har levert elementer til fire hus i uka. Det har vært alfa og omega for framdriftsplanen, fastslår han.

– I utviklingfasen har arkitekt Svensson vært viktig og produsert alle plantegningene med rominndelinger og definert snitt, mens byggherren har bestemt utseende på overflatene. Halvparten av leilighetene er universelt utformet, påpeker prosjekteringsgruppeleder Jens Kaspar Strømme.

Kassettforskaling
Betongarbeidene ble påbegynt i mai i fjor. De omfattet stort sett støpte såler i alle bygg. Buemuren i Villa Rosa medførte at entreprenøren ikke kunne forskale med tradisjonell systemforskaling, men bruke kassettforskaling.

– Da vi satte opp forskalingen på den 300 meter lange og åtte meter høye bymuren satte byggherren stenger der de ønsket skyteskårene på toppen, og det ble lagt inn isoporklosser for å forme toppen av muren, forteller anleggsleder Øyvind Johnsen og tilføyer at store deler av totalentreprisen som grunn-, mur-, betong-, utomhusarbeider og noe tømrerarbeider er utført i egenregi. På det mest hektiske i oktober/november i fjor var vi 115 mann i tillegg til produksjonen av prefabrikkerte bygningselementer og bad. En viktig milepel var tette bygg til jul.

Prefabrikkerte baderomskabiner er levert av Norac, Arendal. Av totalt 171 bad er tre plassbygget, der baderommet har skrå himling. Maxi Bygg har utført innvendige tømrerarbeider. Bare Kaptein Sabeltanns suite har tapet på veggene. Felles for alle leilighetene er at alle møbler og utstyr skal se veldig brukt ut. Bare kjøkken og bad har et moderne snitt. Kjøkkennisjen er spesialtilpasset etter høyden på kjøkkenet. En montør fra Sigdal har montert 171 kjøkken helt alene. Han kunne etter eget utsagn kaste tegningene etter hvert.

På grunn av faren for brannsmitte er takene jevnt fordelt med trekledning og takstein og plasseringen er kvalitetssikret av vår brannkonsulent. Takkledningen framstår som tilfeldig, men er nøye planlagt, sier Ravnberg.

Logistikk
Johnsen trekker fram logistikken som en stor utfordring. En 30 meter høy kran med 62 meter utligger har vært alfa og omega for byggeprosessen. Stillasene på hvert bygg gjorde området veldig trangt, så man snaut gå i mellom. Noen operasjoner måtte foregå i rekkefølge for å klare framdriftsplanen. På det meste hektiske har vi hatt ukentlige – og alltid hver 14. dag – nøye planlagte framdriftsmøter, der vi har snudd på rekkefølgen, dersom vi trengte noe mer avklaring, slik at det ikke har hindret oss i framdriften. Formenn for hvert enkelt fag har vært veldig på hugget og hatt en god tone seg i mellom som gjorde at vi kom i mål.

Lagånd
Både Johnsen, Ravnberg og Strømme berømmer innsatsen til alle aktørene.

– Vi har hatt med oss leverandører og underentreprenører som har «stått på» med en skikkelig lagånd for å klare de knappe tidsfristene i en uhyre presset framdrift. Byggetiden har vært preget av en ekstra giv fra alle for å kunne levere i rett tid, understreker de avslutningsvis.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter