Vinkelbygget

Vinkelbygget

Sted: Tønsberg

Bruttoareal: 11.300 kvm

Prosjekttype: Kontorbygg

Byggherre: Vinkelbygget AS

Totalentreprenør:
Bermingrud Entreprenør BVT AS

Kontraktsum eks. mva:
140 millioner kroner

Arkitekt: Link Arkitektur

Prosjektledelse:
BA-tec as v/Jan Solberg

Rådgivere: RIBR, RIB og RIG: Norconsult - Rådgiver VA-anlegg: COWI - Rådgiver VVS: Total VVS - A Bratlie - RIE: Oslo Elprosjektering

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: T. Berg Anleggs-
teknikk - Pele- og spuntarbeider: Seierstad Pelemaskiner - Brønnboring: Sør-Norsk Brønnboring - Kjerneboring og betongsaging: JH Byggteknikk - Byggestrøm: Elkraft - Avfallshåndtering: Ragn Sells - Stikning/oppmåling: Geoingeniørene - Ferdigbetong: Unicon - Armering: Smith Stål Øst - Prefab. betong og bærestål: SKV - Byggevarer: Byggmakker Zeiner - Stillasarbeider: Frico - Brannisolering- og tetting: Norsk Brannforebygging - Gulvstøp og sparkling 1. etasje: Thunberg - Gulvsparkling 2. - 4. etasje: Wang Gulv & Interiør - Tømrerarbeider: Strandbergs Bygg - Pussarbeider fasade, innervegger stål/gips, systemhimlinger: Norsk-Tysk Håndverkerselskap - Flisarbeider: Pro-tech Tor Erik Rismyhr - Taktekking: Takmontøren Porsgrunn - Malerarbeider: Siv. Ing. John Kristianslund - Glass og aluminium: Flex CC_Glass - Lås og beslag: Låsgruppen - Elektro: Totaltek - Rør: Gran VVS - Ventilasjon: Bryn Byggklima - Blikkenslager: Totaltak - Systemvegger: Lehnert GmbH - Innredning kantinekjøkken: Foynland Storkjøkken - Ståldører: Posjektlist - Parkett: Trym Ripe - Rekkverk og trapper: SIAS - Heis: Reber Schindler - Solskjerming: Solskjermingsgruppen avd. Denorma Krone

Godt eksponert mot byens innfartsåre ligger Tønsbergs nyeste kontorbygg, med moderne energiløsninger som tilfredsstiller de strengeste miljøklassifiseringene.

– Vi visste at for å vinne den utlyste konkurransen om å kunne tilby et moderne kontorbygg, måtte bygget være miljøriktig med optimale, grønne kvaliteter. Samfunnsbevisste leietakere prioriterer dette momentet høyt, og vi ville ikke satt i gang et så stort prosjekt uten å ha fått med en stor og seriøs leietaker, sier Jan Solberg, som er med på eiersiden av det nye bygget gjennom sitt selskap Siv. ing. MNIF Jan Solberg as.

Miljø et kriterium
Leietaker på 7.200 kvm av hele byggets vel 11.300 kvm er Helseøkonomi-
forvaltningen (HELFO), som er en etat under Helsedirektoratet. HELFO har både hovedkontoret og regionkontoret i Tønsberg, og har som oppgave å ivareta helserettigheter gjennom forvaltning av stønadsordninger for landets befolkning. HELFO samlokaliseres i det nye bygget etter å ha holdt til to andre steder i byen. Blant de fem som leverte tilbud ønsket HELFO å vektlegge pris, løsningsforslag og miljøhensyn.

Vinkelbygget as eies av GEC-Eiendom as, Bermingrud Prosjektutvikling as og Jan Solberg. Sistnevnte, som har lang fartstid med eget firma innen prosjekt- og byggeledelse, har vært engasjert av selskapet som prosjektkoordinator gjennom hele prosessen. Norconsult har laget totalentreprisegrunnlaget for heis, elektro og vvs, samt vært benyttet av Vinkelbygget as som tredjepartskontrol-
lører. Bermingrud Entreprenør (avd. Buskerud, Vestfold, Telemark) har vært hovedentreprenør. De har hatt fremdrifts- og koordineringsansvar i en byggherrestyrt sideentreprisemodell, og har også vært HMS-hovedbedrift. Prosjektet har for øvrig vært gjennomført uten fraværsskader.

Store vindusflater
For LINK Arkitektur har det vært nødvendig å bryte opp den 90 meter lange fasaden langs Kjelleveien; andre og tredje etasje er trukket ut som et eget element, mens trapperommet deler vertikalt av fasaden i sør. Tilfredsstillende tilgang på dagslys – Vinkelbygget har en største bredde på 25 meter – er løst ved at andelen glassflater er på hele 18,5 prosent av totalt oppvarmet BRA.

– Foruten vanskelige grunnforhold har fremdriften på et så stort bygg, med mange krevende tekniske løsninger, gitt store utfordringer for entreprenørene. Vi bygger nå også et nytt energigjerrig hovedkontor til oss selv i Mjøndalen, men dette er det første bygget med Energikarakter A og med Oppvarmingskarakter Grønn som Bermingrud ferdigstiller, sier prosjektleder i Bermingrud Entreprenør, Thomas Giessler.

Det ble lagt ned mye ressurser i opplæring, og i samarbeidet mellom leverandører, håndverkere og byggeplassledelse for å optimere resultatet. Ikke minst i å etablere gode fasadeløsninger for å oppnå lave kuldebroverdier og lav luftinfiltrasjon, og det ble på forhånd avholdt workshops for intern opplæring av tømrerne.

Bygget modell
– Vinduene som er valgt har en U-verdi på 0,7. Vegger med så strenge krav må bygges opp på en annen måte enn en tradisjonell vegg for å oppnå ønsket isolasjonsevne og tetthet. For å kvalitetssikre løsningene i fasadesystemet – i første rekke de plassbygde veggene – ble en seksjon prøvebygget innendørs her på plassen. Dermed kunne vi være sikre på at vi hadde valgt gode detaljløsninger som lot seg produsere, forklarer Solberg.

Sjekk og kontroll
Vinkelbygget har en samlet andel glassflater på 18,5 prosent av totalt oppvarmet BRA. Omfattende kontroller av yttervegger og tak, med termograferinger og tetthetsmålinger, er foretatt.

– I tillegg til tredjepartskontrollene har vi sørget for at alle under- og sideentreprenører har hatt gode kontrollrutiner i egne selskap. Fra dem har vi fått levert sjekklister og kontrolldokumentasjon fortløpende på hva og hvilke metoder som er foretatt, sier Giessler.

Tett bygg er svært viktig, men oppvarmings- og kjølesystemene er vel så avgjørende. En egen energisentral er etablert, og fra 24 energibrønner på tomta, med dybder på ca 300 meter, hentes det og leveres energi for oppvarming og kjøling via tre varmepumper. Energibrønnene brukes også til frikjøling i overgangsperiodene høst og vår. Da er temperaturen så lav at den kan veksles direkte mot byggets kjølesystem uten å bruke varmepumpene som kjølemaskiner.

Varmepumpene er dimensjonert for å kunne dekke 100 prosent av nødvendig oppvarming i kald årstid og tilstrekkelig kjøling når behovet tilsier det. Energisentralen leverer oppvarming til radiatorer, tappevann og ventilasjonsluft, med en samlet kapasitet på 480 kW.

Ventilasjonsluft og datarom kjøles ned via energisentralen, som har en kjølekapasitet på ca 525 kW. Det er mulig med samtidig oppvarming og kjøling, noe som er tilfelle innendørs i kaldere perioder, mens datarommene samtidig trenger nedkjøling. Luftmengdekapasiteten for de fem ventilasjonsaggregatene er på 100.000 kubikkmeter i timen. Ved kjøledrift blir all varme som føres ut av bygget ført ned i energibrønnene. Alle kontorer, møterom og kantine i fjerde etasje er VAV-regulert med tilstedeværelsesfølere. Temperaturvirkningsgraden på de roterende varmegjenvinnerne i aggregatene er på over 80 prosent.

Tomta i Kjelleveien består av gammel og ustabil sjøbunn, noe som ga store tekniske utfordringer. Planene om full parkeringskjeller ble etter lang utredning frarådet på det sterkeste av de geotekniske rådgiverne. Nå er det med innkjøring fra sør kun lagt et mindre antall p-plasser under bakkenivå. HELFO hadde strengere krav tiI sykkelparkering enn til bilparkering. Beliggenheten er i et miljøperspektiv en klar fordel; den korte avstanden til sentrum eller til jernbanestasjonen muliggjør og oppfordrer til bilfrie brukere.

– Det beregnede energibehovet er på mindre enn 84 kWh pr. kvm i året. Dette tekniske anlegget er et av de større, og vi har vært heldige som har klart å knytte mange av de gode rådgiverne med på laget vårt. Med Vinkelbygget er vi ferd med å skaffe oss viktig konkurransefortrinn når det gjelder erfaring med miljøbygg, summerer Solberg.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter