Bare fire fylker får mer enn ett postkontor

Bare 30 tradisjonelle postkontor blir igjen når Posten gjør om 149 kontor til Post i butikk. Bare fylkene Troms, Rogaland, Akershus og Oslo sitte igjen med mer enn ett kontor.

Årsaken er, ifølge Posten Norge, at de må tilpasse seg kundenes behov. Færre sender fysiske brev, mens pakkevolumene vokser som følge av økt netthandel.

I tillegg har folk flest tatt i bruk nettbank, noe som har ført til at bruken av manuelle banktjenester på postkontorene har falt med mer enn 90 prosent de siste tjue årene. De siste ti årene har over 700 postkontorer blitt lagt om til Post i butikk.

– Endrede kundebehov gjør at Posten må tilpasse seg. Butikk gir et tjenestetilbud som er godt tilpasset kundenes behov for lange åpningstider, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge.

Omleggingen vil berøre om lag tusen ansatte ved postkontorene når gjennomføringen vil skje i 2013 og 2014.

– Det er en utfordring at mange av våre dyktige og lojale medarbeidere blir berørt, men endringer er nødvendig. Vi har et godt samarbeid med fagforeningene og gode erfaringer fra tidligere omstillingsprosesser. Jeg er opptatt av forutsigbare prosesser og at vi tilrettelegger best mulig for å finne gode løsninger for den enkelte, sier Mejdell.

Postens avtale med DNB om å tilby banktjenester endres i første omgang ikke, selv om Stortinget har besluttet at Postens bankplikt begrenses til å omfatte landpostnettet. En avklaring om fremtidig banktilbud vil komme i løpet av 2012.