Sundts premie til Fagerborg Menighetsbarnehage

Sundts premie for privatbygg ferdigstilt i 2009 og 2010 er tildelt Fagerborg Menighetsbarnehage og Reiulf Ramstad Arkitekter.

Sundts premie ble opprettet av grosserer Harald Sundt og utdelt første gang i 1908. Det er derfor en pris med en mer enn hundreårig historie. Den er blant annet gitt til arkitekter som Magnus Poulsson, Bjercke & Eliassen, Lars Backer, Erling Viksjø, Knut Knutsen og Niels Torp. Siden tusenårsskiftet har prisvinnerne vært Knut Hjeltnes, Lund Hagem, Dahle/Dahle/Breitenstein – og sist gang, i 2008 Sverre Fehn for Gyldendalhuset.

I juryens begrunnelse heter det:

”Komiteen for Sundts premie for byggverk ferdigstilt i Oslo i perioden 2009 til 2010, har bestemt at premien skal gå til Reiulf Ramstad arkitekter AS for Fagerborg Menighetsbarnehage. Fagerborg menighetsbarnehage er for barn fra 3 – 6 år og prioriterer barn fra bydel St. Hanshaugen og barn bosatt innenfor menighets grenser.”

”Barnehagen ligger på Sophus Bugges plass, et raust, åpent parkrom omkranset av variert bebyggelse preget av kvalitet: Fagerborg videregående skole i nord, de engelsklignende rekkehusene langs Pilestredet, en forskjelligartet villabebyggelse mot sør og leiegårdskvartaler mot vest. I dette sjenerøse byrommet fremtrer barnehagen nærmest som et fritt formet fantasidyr. Dens tydelige figur er godt synlig fra flere av de høyere husene rundt den. Barnehagen ligger i plassens vestre halvdel, mens en balløkke ligger helt inntil i øst.”

”Barnehagen danner sammen med en tilliggende bod et godt dimensjonert sydvestvendt uterom for lek og opphold. Inngangene til avdelingene ligger som tilbaketrukne nisjer i bygningsvolumet og danner tydelige, godt dimensjonerte og lune steder for barn og voksne. Bygningsvolumet er uttrykt som en autonom form med samme grå trekledning på vegg og tak, noe som tydeliggjør den buktende formen og utrykker helhet. Innvendig har barnehagen samme enkle materialbruk med trepanel. Avdelingene kan slås sammen på tvers til ett stor fellers rom. ”

”Fagerborg Menighetsbarnehage fremstår med en helstøpt hovedform, presise detaljer og gode romlige løsninger. I tillegg har arkitekten utnyttet muligheten til å lage en skulpturell interessant form som passer så godt på stedet og til funksjonen”, avslutter juryen.