Moderniserte fasaden og bevarte arkitekturen

Fasaden på Hans-Böckler-Haus i tyske Düsseldorf ble modernisert samtidig som man tok vare på byggets karakteristiske uttrykk.

- Modernisering av et bygg på dette nivået er ikke vanlig å få gjennomført uten forstyrrelser av den daglige driften. Det er som oftest mye håndtering og støy rundt arbeidet, i tillegg til at forberedelsene ville ha tatt for lang tid. Ved å bruke Schüco moderniseringsfasade ERC 50 var det mulig å nå alle forhåndsatte mål: byggets uttrykk ble bevart, bygget fikk en bedre energiklasse og brukerkomforten ble klart forbedret, skriver selskapet i en pressemelding.

Arkitekten U. Sadowski beskriver situasjonen slik; - De viktigste målene ved moderniseringen var å fjerne de bygningsfysiske og funksjonelle manglene. Allikevel skulle byggets karakter bevares, for å ta vare på historien bak prosjektet. De ansatte skulle bli minst mulig forstyrret gjennom arbeidet.

Ved starten av prosjektet ble det gjort en evaluering av flere typer fasadesystemer og byggherre og arkitekt fant at Schüco moderniseringsfasade ERC 50 best tilfredsstilte kravene de hadde satt. Valget falt på dette systemet på grunn av at det byr på en effektiv moderniseringsmetode ved bygg i drift. Høyisolerte vinduer og solskjerming integreres i fasadesystemet. I tillegg byr systemet på en sikker montasje, noe som gjør det enklere å forutsi kostnader og tidsbruk.

Etter at natursteinkledningen i brystningsfeltene ble fjernet og betongkonstruksjonen inspisert, ble festekonsollene montert. Deretter ble de nye vinduene, isoleringen og kledningen plassert utenpå den eksisterende fasaden. De gamle vinduene ble fjernet og det ble lagt på foringer til de nye vinduene på innsiden av bygget. De rengjorte natursteinplatene ble montert fra utsiden på den nye bærekonstruksjonen.

- Viktig for suksessen var tidsplanleggingen av de ulike arbeidsavsnittene. All gjennomføring ble gjort i nært samarbeid med byggherre og leietakere – et samarbeid som fungerte bra. ERC 50 er ideell for moderniseringsprosjekter på grunn av at konstruksjonen kan prefabrikkeres i så høy grad og fordi så mye av moderniseringsarbeidet kan gjøres fra utsiden av bygget, sier Christian Anders, daglig leder hos Metallbau Anders.

Både byggherre og leietakere er positive til resultatet, hvor alle målene ble oppnådd. Bygget beholdt sitt uttrykk, fikk et kraftig redusert energiforbruk og en klar økning i brukerkomforten. Moderniseringen av 5000 m² fasade holdt sin kostnads- og tidsramme på 5 måneder.