Studietur og sykkelritt

Betongelementforeningen gjennomførte sin årlige studietur til Stavangerregionen 7.-8. juni, med eget lag til Nordsjørittet for de som ville være med på det.

Studieturen omfattet bedriftsbesøk, besøk på byggeplasser og flotte prosjekter i regionen. Hos Block Berge Bygg AS lærte de om lean produksjon og hvordan bedriften har implementert dette i hele organisasjonen. Block Berge Bygg AS er en av Rogalands ledende totalentreprenører samtidig som bedriften er ledende leverandør av prefabrikkerte konseptløsninger i betong. Bedriften er bransjens fremste ambassadør for rasjonalisering i verdikjeden.

- Vi besøkte også AS Betong sitt nye produksjonsanlegg i Ålgård. Bedriften har gjennom mange år satt sitt preg på norsk arkitektur både ved å utfordre næringens kunnskapsfront og ved å samarbeide med nyskapende formgivere. For noen år tilbake ble et av byggene fra AS Betong tildelt en Dansk arkitekturpris, det er ikke mange norske bygevareleverandører som kan kvittere for dette, sier daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen.

Disse byggene ble blant annet besøkt under studieturen:

Konserthuset - Stavangers nye storstue
Konserthuset har to saler der orkestersalen får 1500 seter og flerbrukssalen får en kapasitet opp mot 2000 (stående publikum). Huset har en spektakulær foajé som vender ut mot sjøen. I sør er det store utendørsamfiet nesten ferdig, her vil det bli plass for utendørs konserter. De karakteristiske røde glassbetongfasadene bidrar til å markere bygget på en helt spesiell måte.

Sandnes Sparebank på Forus
I dette prosjektet var arkitektens intensjon å bruke betongelementer på en annerledes måte. Den synlige betongkonstruksjonen gir bygget et særpreg samtidig som nettingstrukturen har en gunstig klimatiseringseffekt.

Global Maritim – kontorbygg
Kombinasjonen av mørke betongelementer og røde utenpåhengte konstruksjoner gir bygget en særegen og spennende arkitektur. Bygget er i energiklasse B og har et beregnet energibruk per kvadratmeter per år på 105 kWh. Det tilstøtende parkeringshuset er allerede forberedt for en mulig fremtidig ombygging til kontorer ved at betongfasadene er fullisolerte.

Enebolig i betongelementer - Tbox
Egersund Betongteknikk var den første betongelementprodusenten som satset på boligkonseptet Tbox. Det første bygget ble ført opp på Skurvemarka våren 2011 og ligger vakkert til i et boligområde på Jæren. Boligen har svært lavt energiforbruk samtidig som det gir beboerne høy bokvalitet.

God økning fir bransjen
Betongelementproduksjonen i 2011 var på 1 495 000 tonn, dette er en økning på ca 18 prosent fra året før.

- Produksjonen er nesten like høy som før finanskrisen, imidlertid er det ikke bygget opp store ordrereserver slik vi så i 2008-09. Dette bidrar til at bransjen som hele yter bedre service ovenfor kundene på tross av høy produksjon. Den høye produksjonen i 2011 er en klar indikator på at prefabandelen i byggenæringen har økt betydelig, i tillegg til dette viser SSB sin byggematerialindikator at prefab betong har en svakere prisutvikling enn andre materialer, dette bidrar til å styrke bransjens konkurransekraft ytterligere, legger Reiersen til.

Viktige satsinger for Betongelementforeningen:

Miljødeklarasjoner (EPD)
Foreningen har samarbeidet med Norsk Fabrikkbetongforening, Stiftelsen Østfoldforsking og EPD Norge om å tilrettelegge et verktøy som kan forenkle prosessen med å lage miljødeklarasjon for betongelementer. Målet er at medlemsbedriftene skal bli i stand til å lage egne EPDer for sine produkter på en effektiv, lite ressurskrevende og i et mest mulig standardisert format. Verktøyet ble introdusert i september 2011, og fikk sin endelige godkjenning fra EPD Norge i begynnelsen av 2012.

- Verktøyet har vakt interesse blant våre EU partnere, flere av disse er i dialog med tanke på å kjøpe seg inn i prosjektet. Neste trinn i prosjektet vil være å lage et WEB basert alternativ. Foreløpig har ca 25 personer fått opplæring i bruk av verktøyet, dette bidrar til at betongbransjen er langt fremme med tanke på deklarasjon av sine produkter, sier Reiersen.

Standardiserte elementer i småhus
Tanken bak småhuskonseptet er å få til en standardisert og rasjonell produksjon, samtidig som man ivaretar god estetikk og arkitektur.

- Fase to av prosjektet er en passivhusversjon, som skal ferdigstilles i 2013. Arbeidene tar med seg erfaringer fra Tbox, der ideen er å tilby markedet en økonomisk og teknisk rasjonell enebolig i betongelementer, sier han.

Industriell bygging som fag i videregående skole
BEF arbeider sterkt for å få til opplæring i videregående skole som ivaretar byggenæringens behov for fagarbeidere på den industrialiserte byggeplassen.

- I dag er 60 prosent av bæresystemene i næringsbygg og 30 prosent av leiligheter betongelementkonstruksjoner. Denne utviklingen har akselerert betydelig de senere årene, uten at dette reflekteres i opplæringen som gir i videregående opplæring, forteller Reiersen.

Nordsjørittet 2012
Betongelementbedriftene stilte 23 deltagere til det 91 km lange Nordsjørittet lørdag 9. juni. Bestemann ble Johannes Tofte fra Nor Element AS på 3:06:52, beste kvinne ble Randi S Egeland fra AS Betong på 4:21:28. Begge får deltagerlisens på Birkebeinerrittet 2012. Premien er sponset av Byggeindustrien, Weber/Leca og Norcem.