Tilgjengelig for alle

Verdens største konferanse om universell utforming, Universal Design 2012 (UD2012), arrangeres nå på Lillestrøm.

Norge samler eksperter, forskere og brukere fra fem verdensdeler, fra 44 land. De ønsker alle å gjøre verden til et mer brukervennlig sted.Dette er første gang en så stor konferanse om universell utforming er gjennomført i Norge/Europa. Tidligere har det vært holdt store internasjonale konferanser på temaet i Asia og Amerika.

- Dette viser at Norge er et foregangsland internasjonalt. Det er fantastisk å oppleve at det kommer folk fra hele verden for å lære om hvordan vi jobber med universell utforming her i Norge , sier Åse Kari Haugeto, leder av Deltasenteret.

I 2040 vil hver fjerde nordmann være over 65 år. Samfunnsøkonomiske beregninger viser at for at samfunnet skal være bærekraftig fremover, trenger vi at så mange som mulig av våre eldre lever selvstendig og bidrar til fellesskapet.

Universell utforming for mennesker i det offentlige rom er konferansens hovedfokus. Hovedtemaer er universell utforming innen: bygg, uteområder, reisekjeden, IKT, politikk, planlegging og kompetansebygging.

- Universell utforming handler om å tilgjengeliggjøre omgivelser, produkter og tjenester til alle, sier Haugeto - enten man er reisende med barnevogn, nettbruker med dårlig syn, kinogjenger med nedsatt hørsel, stemmegiver med rullator eller naturglad rullestolbruker. Alle skal ha rett til å delta på lik linje på livets ulike arenaer.

Ulike tiltak beregnet på en eldre befolkning er gjennomgangstema for mange av konferansens innlegg. Universell utforming av det offentlige rom muliggjør at eldre får et rikere, aktivt, tryggere, enklere og mer deltakende liv.

- Vi vil alle trenge universell utforming på et eller annet tidspunkt i livet. Det handler om vår felles fremtid, og hvilke mulighet hver enkelt har til å være en del av fellesskapet, slår Haugeto fast.

Konferansen avholdes på Thon Arena Lillestrøm 11.-13. juni. Deltasenteret er arrangør på vegne av 5 departementer: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Samferdselsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.