Seks nye bygg med i Framtidens bygg

Heistad skole i Porsgrunn, Rådhuskvartalet i Kristiansand, Åsveien skole i Trondheim, Troll kontorbygg i Stavangers nye bydel Hinna Park, Søreide skole og flerbrukshall i Bergen og Framsenteret i Tromsø har alle fått godkjent sine søknader om å bli pilotprosjekter i Framtidens bygg.

Regjeringen har gjennom klimameldingen lagt fram en handlingsplan for energieffektivisering, med mål om å redusere samlet energibruk vesentlig i byggsektoren innen 2020.

Miljøverndepartementet har denne våren godkjent seks pilotprosjekter i Framtidens bygg. Hovedkriteriet for å bli pilotprosjekt er 50 % kutt i klimagassutslippene i forhold til tilsvarende bygg, samt reduksjon av privatbilisme som et viktig virkemiddel for å få til et gunstig klimagassregnskap.

Samlet klimagassutslipp fra hvert pilotprosjekt forutsettes å utgjøre maksimalt halvparten av det som er dagens praksis. Utslippsreduksjonene fordeles på de tre områdene transport, materialbruk og energi i drift. Alternativsvurderinger med livssykluskostnader og klimagassberegninger ligger til grunn for viktige valg i alle prosjektene.

Framtidens bygg er en satsning under Framtidens byer, som er et samarbeidsprogram mellom 13 byer, KS, NHO, HSH, FNO og fire departementer. NAL|Ecobox er Framtidens byggs sekretariat og samarbeider med Lavenergiprogrammet om aktivitetene i pilotprosjektene.